Тълпи мигранти щурмуваха "Капъкуле" в посока "Капитан Андреево", турските граничари ги спряха с оръжие

В крайна сметка турската полиция е успяла да овладее положението и да не допусне масово нахлуване към България на нелегалните мигранти

Капъкуле
Капъкуле Източник: TRT

Турският граничен пункт "Капъкуле" беше затворен днес за повече от 2 часа. Причината е опит на мигранти да го щурмуват и да преминат на българска територия през ГКПП "Капитан Андреево". Пунктът е бил блокиран за движение между 9 и 11 ч., съобщи агенция "Булфото".

 

В крайна сметка турската полиция е успяла да овладее положението и да не допусне масово нахлуване към България на нелегалните мигранти. На видеоклипове от днес се вижда, че мигрантите са поне няколкостотин, сред които има и жени и деца.

 

Те блъскат телените огради и се опитват да ги разрушат, за да нахлуят в зоната към българския ГКПП. Чуват се няколко серии изстрели, включително с автоматично оръжие. Явно стрелят турските сили на реда, които опитват да овладеят положението.

 

Това е първи подобен опит за преминаване на големи маси хора без документи на наша територия, и то през граничен пункт. Обикновено мигрантите се движат в относително малки групи и ползват услугите на каналджии, за да ги прекарат на българска територия, след като са прескочили оградата някъде по зелената граница.

 

Следва логистично поемане на групата от наши (или международни) каналджии и прекарването им с камиони и бусове до сръбската граница.

 

Последният такъв случай е от днес. По обед бяха задържани 5-има сирийци след гонка между полицията и джип с румънска регистрация в близост до столичното летище. При преследването водачът катастрофирал и избягал.

 

Откритите в джипа мигранти са без документи за самоличност, но са заявили, че са от Сирия. Екипи от СДВР и 8-о РПУ издирват водача.

Още от "Хасково"

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени