ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Централна избирателна комисия (ЦИК)
Централна избирателна комисия (ЦИК) Източник: ЦИК

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК – Хасково, с което уведомява ЦИК да направи предложение до президента за насрочване на нов избор за общински съветници в община Хасково.

 

Приложено е и копие на решение на Върховния административен съд (ВАС), с което оставя в сила решение от 1 февруари по описа на Административен съд – Хасково за обявяване за недействителен изборът на общинските съветници в община Хасково от произведените на 29 октомври 2023 г. избори, обявен с решение от 30 октомври 2023 г. на ОИК – Хасково.

 

В решението на ЦИК пише, че решението на ВАС е окончателно, поради което съгласно Изборния кодекс е налице основание за произвеждане на нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково.

 

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково. До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения.

 

Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза.

Още от "Хасково"

Заключителна пресконференция по проект "Преход към климатично устойчиви общности" се проведе на 29.04.2024 г. в Община Х

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е разработен в синхрон с  политиката на Община Хасково за намаляване на енергийното потребление

Прочетете повече прочетете повече

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени