В Хасково гласуват за нов Общински съвет

Частични местни избори предстоят на различни места у нас

Община Хасково
Община Хасково

Частични местни избори ще се проведат на няколко места у нас днес, 23 юни. Близо 250 полицаи ще следят за реда и нормалното протичане на вота на изборите за нов Общински съвет в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в южния областен център. До извънредни избори се стигна, след като съдът касира вота за представителите в органа на местното самоуправление от 29 октомври 2023 г.

 

До приключването на изборите днес, 23 юни, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред, уверяват от ОДМВР.

 

Със своя заповед кметът на Община Хасково Станислав Дечев обявява 24 юни 2024 година за неучебен ден за училищата на територията на общината. Основанието е провеждането на избори за Общински съвет на 23 юни 2024 г. и наличието на избирателни секции на територията на учебните заведения.

 

Жителите на най-голямото село в община Сухиндол днес ще си избират кмет. Частичните местни изори в село Бяла река са само с един кандидат. До частичните кметски изори в сухиндолското село Бяла река се стигна след като избраната през есента на миналата година кметица Мадлена Русанова от БСП се пенсионира и по семейни причини подаде оставката си на 10 април тази година.

 

Бяла река е единственото кметство в община Сухиндол, където хората имат право пряко да си избират кмет на населено място. За изборите в неделя кандидатът е само един. Емилия Димитрова е издигната от инициативен комитет.

 

Избирателната секция в Бяла река е подготвена за изборите, хартиените бюлетини са доставени, посочиха от община Сухиндол. За да бъде избран кмет, въпреки че кандидатът е един, той трябва да е събрал 50 % плюс един глас от действителните бюлетини.

 

Частични местни избори предстоят в четири села на територията на област Перник. Това са Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой, съобщиха от Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир. До частичния вот в населените места се стигна, след като бяха прекратени предсрочно пълномощията на новоизбраните им кметове.

 

В три от тях - Студена, Богданов дол и Прибой, победителите на местния вот миналата година не спазиха законовото изискване в едномесечен срок от полагането на клетва да прекратят участието си в търговски дружества. Оставка по лични причини подаде кметът на пернишкото село Люлин.

 

За кметския пост в две от селата - Студена и Люлин, кандидатът е само един. В другите две населени места ще се съревновават по двама претенденти. Студена ще е и единственото село, където ще се гласува в общо две секции. На останалите три места ще има само по една избирателна комисия.

Още от "Хасково"

Хасково почете 187-годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

В церемонията по повод годишнината от рождението на Васил Левски участваха представителни части от Военните формирования 52 740 Хасково и 22 280 Корен и Духов оркестър при Община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени