В Хасково започва третото издание на студентския театрален фестивал "Сцена на края на града"

Това е едни от най-хубавите ни фестивали. Финансирахме го, за да може да продължи и да се развива и занапре, заяви кметът Станислав Дечев

 В Хасково започва третото издание на студентския театрален фестивал "Сцена на края на града"
 В Хасково започва третото издание на студентския театрален фестивал "Сцена на края на града" Източник: Община Хасково

Третото издание на студентския театрален фестивал "Сцена на края на града" започва в неделя, 23 юни, съобщиха на пресконференция кметът на Хасково Станислав Дечев и директорът на хасковския Драматично - куклен театър "Иван Димов" Стелиян Николов.

 

Театралният форум, който се превърна вече в традиционен и целта му е да даде път на младите актьори към голямата сцена, ще последва приключващия по-рано в неделя в Хасково 18-и фестивал "Театър, обичам те!".

 

На сцената на открито в парк "Ямача" в областния град, в продължение на една седмица, в рамките на студентския фестивал ще се представят абсолвентите от висшите учебни заведения у нас, в които има класове по актьорство за драматичен и куклен театър.

 

Всяка вечер публиката на южния град може да гледа постановки на студентските трупи от Нов български университет, Югозападния университет в Благоевград, Театрален колеж "Любен Гройс" и Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

 

В настоящия фестивал ще участват и възпитаниците Румяна Георгиева от местната театрална школа "Арлекин". Ще се включи и трупата дванадесетокласници от Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" – Стара Загора.

 

В първите си две издания арт форумът се организираше по проект, със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. За първи път тази година, по предложение на кмета на Хасково, Общинският съвет гласува провеждането му да е финансово обезпечено от местния бюджет.

 

"Това е едни от най-хубавите ни фестивали. Финансирахме го, за да може да продължи и да се развива и занапред. С него в Хасково затваряме кръга от форуми, които са насочени изключително към младите хора с усет към изкуството. Тук провеждаме още международния конкурс за млади цигулари на името на проф. Неделка Симеонова. Хасково е и сцена за изява на дебютанти в литературата, които участват в "Южна пролет". Освен това, в първите си две години студентският театрален фестивал показа, че е харесван и чакан и от публиката и гостите на Хасково", каза кметът Станислав Дечев, цитиран от БТА.

 

Директорът на хасковския театър Стелиян Николов припомни, че и през тази година в края на фестивалната седмица, ще бъдат връчени награди за поддържаща мъжка и женска роля.

 

СЦЕНА НА КРАЯ НА ГРАДА ХАСКОВО #3-2024

24 ЮНИ – 1 ЮЛИ 2024

 

24 юни (ПОНЕДЕЛНИК)

"ТАКА Е, АКО СИ МИСЛИШ, ЧЕ Е ТАКА"

КЛАС ПРОФ. МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА

НАТФИЗ "КРЪСТЬО САРАФОВ"

 

25 юни (ВТОРНИК)

"ПЕТ ЖЕНИ В ЕДНАКВИ РОКЛИ"

КЛАС РОСИЦА ОБРЕШКОВА

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ "НЕОФИТ РИЛСКИ"

 

26 юни (СРЯДА)

"SHAKESPEARE HOUTE COUTURE'23"

КЛАС РОСИЦА ОБРЕШКОВА

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ "НЕОФИТ РИЛСКИ"

 

27 юни (ЧЕТВЪРТЪК)

"ОТВЪД МРЕЖАТА"

МП "ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО"

НАПРАВЛЕНИЕ "РЕЖИСУРА И УПРАВЛЕНИЕ"

РЪКОВОДИТЕЛ: ПРОФ. ВЪЗКРЕСИЯ ВИХЪРОВА

Нов български университет

 

 28 юни (ПЕТЪК)

"ВРЕМЕОБИЧАНЕ”

КЛАС ВАСИЛЕНА РАДЕВА

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

 29 юни (СЪБОТА)

"СЪВСЕМ ПРОСТА ИСТОРИЯ"

КЛАС КАЛИН СЪРМЕНОВ

ТЕАТРАЛЕН КОЛЕЖ "ЛЮБЕН ГРОЙС"

 

30 юни (НЕДЕЛЯ)

21:00 часа

"ОПАСНИЯТ ЗАВОЙ"

ПОСТАНОВКА: ЖОРО РАЙЧЕВ

ДВАНАДЕСЕТИ КЛАС НА НУМСИ "ХР. МОРФОВА”

 

01 юли (ПОНЕДЕЛНИК)

 21:00 часа

"БОРОВИНКОВА ТИШИНА"

ПОСТАНОВКА: РУМЯНА ГЕОРГИЕВА

ТЕАТЪР "АРЛЕКИН”

 

Още от "Хасково"

Последни новини

Най-четени