За преклонението пред силата и непоколебимостта на човешкия дух

В Европейския ден на спорта в училище учениците от гимназиален етап от СУ " Св. Паисий Хилендарски" в Хасково ще бъдат домакини на срещаразговор с лекоатлета Михаил Христов

Михаил Христов – български лекоатлет, параолимпиец, трикратен световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания
Михаил Христов – български лекоатлет, параолимпиец, трикратен световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания Източник: Община Хасково

На 27.09.2024г. в Европейския ден на спорта в училище учениците от гимназиален етап от СУ " Св. Паисий Хилендарски" в Хасково ще бъдат домакини на среща-разговор с Михаил Христов – български лекоатлет, параолимпиец, трикратен световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания. Срещата ще започне в 11.00 часа.

 

Когато е на 15 годишна възраст Михаил губи ръцете си при инцидент. Волтова дъга се отделя от трансформатор с напрежение 20 000 волта и през тялото на момчето преминава ток с изключително високо напрежение. Михаил оцелява, но ръцете му са ампутирани. Параолимпийската състезателка и многократна световна шампионка по хвърляне на диск Стела Енева го насочва към спорта.

 

Михаил започва усилени тренировки в дисциплините бягане на 100 м, 200 м, спринт и дълъг скок. Той е носител на три световни титли на скок на дължина, осем пъти е подобрявал европейския рекорд. В момента Михаил Христов работи като протезист и създава иновативни протези за хора в нужда.

 

Неговата история е вдъхновила режисьора Ники Илиев, който прави филма "Без крила". Лентата ще излезе на екран на 06.12.2024г. "Това е филм с кауза за хората в неравностойно положение и за тяхната сила, за начина по който са възприемани като различни от обществото и как самите те се приемат", споделя режисьорът Ники Илиев.

Още от "Хасково"

Последни новини

Най-четени