Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево"

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет

Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево"
Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево" Източник: Пресцентър на МС

"Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата". Това заяви премиерът Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", цитиран от правителственият пресцентър. Министър-председателят беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти.

 

Премиерът Денков припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две години при визитата на Кирил Петков като министър-председател. Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми, отбеляза той.

 

Николай Денков изтъкна сериозните ползи за държавата и хората. "Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и  които няма да навредят на тяхното здраве", посочи премиерът.

 

Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

 

"Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти", добави премиерът Денков.

 

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Министър-председателят благодари и на народните представители, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще държавата да си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.

 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс.

 

"Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа", посочи още министър Вътев.

 

Капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Има готовност при необходимост да бъде повишен лабораторният капацитет с необходимите ресурси – технически средства и персонал.

 

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП "Капитан Андреево" е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма.

 

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С тези пари цялостно е реновирана сградата и помещенията са оборудвани с необходимите лабораторни съоръжения.

Благодарение на предприетите действия от държавата се очаква да бъде облекчен официалният контрол при вноса на пратки пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни.

 

Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП
Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево" Източник: Пресцентър на МС

Ще бъдат гарантирано, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. От голямо значение е, че ще бъде намалено времето на  престой на камионите, превозващи пратките на граничния пункт.

 

Очаква се да  бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите.

 

Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП
Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево" Източник: Пресцентър на МС

 

Още от "Хасково"

XXI Национален фестивал на камерния танц с рекордно участие на професионалните училища за изкуство

За първи път на сцената на Младежки център Хасково ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени