Камбаната на храм "Свети Георги" събра село Войници

Новата черква бе осветена през есента миналата година от Видинския митрополит Даниил

Камбаната на храм "Свети Георги" в село Войници
Камбаната на храм "Свети Георги" в село Войници Източник: Община Монтана

За пръв път миряните от село Войници празнуваха храмов празник на Гергьовден, съобщават от Община Монтана. Новата черква бе осветена през есента миналата година от Видинския митрополит Даниил и е една от петте, построени през последните 10 години в общината. На Светли четвъртък празничната служба и освещаването на курбана за Свети Георги Победоносец води отец Ангел Томов.


"Храмът е едно благодатство  за село Войници и благодаря на кмета Живков че във всички села на общината вече има църкви, заяви кметският наместник Красимир Цеков. Тук досега не е имало и по-важното отсега нататък е да я поддържаме", допълни отец Ангел Томов. Във Войници живеят 56 души по постоянен адрес, с пришълците са около 80. В селото има един смесен магазин, който работи всеки ден и събота до обяд. Читалището отдавна е закрито, но сградата му е ремонтирана и се отваря за общоселски сбирки.


"Люлки си имаме, черква си имаме, всичко си имаме, като в големите села", каза с усмивка кметският наместник Красимир Цеков. "Все пак признава, ме инфраструктурата е малко калпава, но сега ще я постегнем, защото досега всички средства отивали за храма."


"Радвам се, че и след откриването на храма продължава да има хора, защото заради тях е построен", заяви Златко Живков – кмет на община Монтана. Той пожела на всички живот, здраве и сила да се преборят с всички лоши неща така, както Свети Георги е победил змея.

Още от "Региони"

Резултати от първи етап на кандидатстване по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково за

В първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура за 2024 г. в Община Хасково са постъпили общо 68 проекта

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени