МВР на Рашков не представило пред съда никакви доказателства за задържането на хората на ГЕРБ в Кирково

Основание за арестите през юли 2021 г. се оказа заявителски материал, който не съществува

Полиция
Полиция Източник: МВР

Breaking.bg

Арестите на активистите на ГЕРБ в Кирково през юли 2021 година от лакеите на Бойко Рашков, по време на предизборната кампания, са били незаконни, защото РУ-Кирково и ОДМВР-Кърджали не са предоставили никакви доказателства за задържането на хората за 24 часа. Това са част от мотивите на Администравния съд в Кърджали, който като касационна инстанция отмени полицейските заповеди за задържането на Хюсеин Садък, Митко Хатибов и Шукри Вели от община Кирково.

 

Тримата бяха прибрани от полицията показно на 9 юли 2021 г. и стояха 24 часа в ареста. "Директорът на Държавното горско стопанство и бизнесменът, който се занимавал с дърводобив са задържани. Има и още един, който е активист на ГЕРБ. Тримата са задържани – считано от днес", заявява тогава вътрешният министър Бойко Рашков.

 

"Тримата в момента са с полицейско задържане за 24 часа. Има досъдебно производство, всичко е докладвано на съответната компетентна прокуратура и текат процесуално-следствени действия", допълва Станимир Станев – директор полицията. Твърденията на Рашков и пенсионерът Станев се оказват….кьорфишеци. Ето какво пише в мотивите си Административен съд-Кърджали:

 

В случая не са представени никакви доказателства, че съществува вероятност задържаното лице да се укрие или да извърши престъпление. Също така, няма данни да са предприети действия по изясняване на обстоятелства, относими към участието на лицето в престъпление по чл.167, ал.3 от НК (купуване на гласове, бел.ред.). При това положение заповедта за налагане на принудителна административна мярка превишава целта на закона, поради обстоятелството, че липсват данни, преки или косвени, за извършено от жалбоподателя престъпление, което да налага задържането му за срок от 24 часа. С приложената мярка правото на лицето на свободно предвижване за 24 часа е неоснователно ограничено, поради което задържането на основание чл. 72, ал.1, т.1 от ЗМВР противоречи на принципа на съразмерност, установен в чл. 6 от АПК4.

 

Оказва се, че арестите в Кирково са по заявителски материал-ЗМ, който обаче го….няма.

 

"На следващо място, в разпоредбата на чл. 74, ал. 2 от ЗМВР са изброени реквизитите, които следва да съдържа писмената заповед, с която се постановява задържане на лицето на основание чл. 72, ал. 1 от ЗМВР, като т. 2 изисква в нея задължително да бъдат посочени фактическите и правните основания за задържането".

 

Неспазването на това императивно установено задължение за формата на административния акт от страна на полицейския орган, представлява особено съществено процесуално нарушение, което засяга правото на защита на задържаното лице и следва да се квалифицира като нарушение на разпоредбите на чл. 146, т. 2 и 3 от АПК, което от своя страна обосновава незаконосъобразността на издадената заповед за задържане и е основание за нейната отмяна.

 

В заповедта за задържане е вписано основанието за издаването й – ЗМ № ** от 08.07.2021 г. за извършено престъпление по чл.167, ал.3 от НК, но посоченият в заповедта ЗМ не е приложен в преписката, нито по делото. "Невъзможно е съдът да основе извод за законосъобразност на заповедта за задържане въз основа на посоченото в нея "във връзка с образувано ЗМ №** / 08.07.2021 г. по описа на РУ-Кирково …", без този ЗМ да е наличен по делото, пишат магистратите от Кърджали.

 

Любопитно е, че не заседанието по делото не присъства никой от РПУ-Кирково, като ответник, не се представлява от адвокат и не взема становище по касационната жалба. Заради това Административният съд в Кърджали отменя като незаконни заповедите за задържане на активистите на ГЕРБ в Кирково и осъди ОДМВР-Кърджали да им плати по 1270 лева. на делото, както и юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв. в полза на ОДМВР – Кърджали.

 

Решението на магистратите в Кърджали тотално опровергава твърденията на Бойко Рашков, който използваше МВР като бухалка срещу ГЕРБ в изборите през юли и ноември. По нареждане на Дамаджаната в цялата страна на полицейски терор бяха подложени стотици кметове и активисти на ГЕРБ, които бяха задържани пред специално извикани екипи на определени телевизии, държани за 24 часа по Закона за МВР и освобождавани без обвинения.

Още от "Кърджали"

Стартира първата покана за набиране на проектни предложения по програма ИНТЕРРЕГ VI-А Гърция-България 2021-2027

32 млн. евро са предвидени за проеБезвъзмездното финансиране от ЕС е в размер на 80%кти за опазване на околната среда, развитие на туризма и подкрепа на образованието в граничните региони

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени