Турция ни връчи протестна нота заради проверките по границата

Десетки автобуси, идващи от Турция, чакат с часове на ГКПП "Капитан Андреево"

Масирани проверки на границите доведоха до километрични опашки
Масирани проверки на границите доведоха до километрични опашки Източник: Kardjali.bgvesti.net

Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверки на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси, съобщи БНР. Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю е разговарял с ръководителите на пункта "Капитан Андреево" и се е срещнал и с пътници. По-рано турски медии съобщиха, че България спира десетки пътнически автобуси на граничния пункт "Капитан Андреево" под предлог, че ги проверяват за контрабанда на стоки.

 

Турските медии днес цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които твърдят, че ги спират заради президентските избори в неделя. Към 6.00 днес, 20 ноември, от Гранична полиция не съобщават за някакви извънредни ситуации на граничните пунктове за преминаване в и извън страната. Трафикът е нормален на всички пунктове, а интензивен само на Румънската граница. БНТ обаче съобщава, че десетки автобуси, идващи от Турция, чакат и към момента на ГКПП "Капитан Андреево".

 

БНТ също съобщава, че на пункта тече специализирана полицейска операция срещу контрабандата на Икономическа полиция, Агенция "Митници", НАП и Автомобилната администрация. Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверки на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси, съобщи БНР. Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю е разговарял с ръководителите на пункта "Капитан Андреево" и се е срещнал и с пътници.

 

По-рано турски медии съобщиха, че България спира десетки пътнически автобуси на граничния пункт "Капитан Андреево" под предлог, че ги проверяват за контрабанда на стоки. Турските медии днес цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които твърдят, че ги спират заради президентските избори в неделя. БНТ също съобщи, че десетки автобуси, идващи от Турция, чакат и към момента на ГКПП "Капитан Андреево". На пункта тече специализирана полицейска операция срещу контрабандата на Икономическа полиция, Агенция "Митници", НАП и Автомобилната администрация.

 

Припомняме, че на 18 ноември, четири дни след провеждане на изборите за народни представители и първия тур на президентските избори, в МВнР бе извикан турския посланик в България Айлин Секизкьок. С него е разговарял постоянният секретар на Министерството на външните работи на Република България Иван Кондов, а поводът - настояване турските институции и официални лица да се въздържат от пропагандни действия и политически послания по време на балотажа в България на 21 ноември. В разговора са цитирани случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Още от "Кърджали"

Стартира първата покана за набиране на проектни предложения по програма ИНТЕРРЕГ VI-А Гърция-България 2021-2027

32 млн. евро са предвидени за проеБезвъзмездното финансиране от ЕС е в размер на 80%кти за опазване на околната среда, развитие на туризма и подкрепа на образованието в граничните региони

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени