Бойко Борисов: За една година плочка не са сложили от "Промяната", къщичка за птиченца няма! Забравете за АМ "Струма", тя няма да се строи! (ВИДЕО)

От Републиканския институт на САЩ ни попитаха директно: "Готови ли сте наесен да се върнете на власт?", разкри бившият премиер

Бойко Борисов в Кюстендил
Бойко Борисов в Кюстендил Източник: Скрийншот/Facebook

Какво лошо видяха от нас, та е тази омраза. Тези от "Промяната" щели да връщат стотинки от горивото. Значи на този с евтината кола ще връщат 25 ст, и на този с ферарито и бентлито - също. Защото ви мързи да седнете да помислите. Нали ГЕРБ крадяхме 8 млрд. лв., после станаха 4 млрд. лв. Защо тогава вдигате тавана на дълга на 10 млн. лв.? Каква "Промяна"? Нямаше, но да не се злобиме, трябва да сме добри. И нас ни е страх, не от репресии, а от това, което ще се случи, особено ако има актуализация на бюджета. Радев знае, че през есента ще има служебно правителство. Казах на народен език, че събираме мазнинка. Сега 1 г. харчат, харчат, дойдоха уж да правят реформи. Медиите не ги питат, не задават въпроси, а при нас проверяваха всяка плочка на "Славейков", при оня мащабен ремонт дали има една плочка накриво. Сега за 12 месеца няма една поставена плочка, да видим дали е поставена накриво. Къщичка за птичета няма посторена. Тук сме, за да ви кажа, че АМ "Струма" повече няма да се строи. Тя щеше да е готова догодина. Най-тежките участъци бяха готови. Огромен труд и всико това приключи ", каза Борисов от трибуната. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият екип са на посещение в Кюстендил.

 

Добър пример за СДС, за ГЕРБ, за всички нас. Малко ви доскучава да слушат за еврофондове и пари. Каквото искате, може да питате. Не като Кирил Петков, който идва в парламента и си отива. Освен стадиони, парковете, трябва да добавя и манастирите, каза лидерът на ГЕРБ. 

 

"Промяната" е промененият ГЕРБ, добави Борисов. "Видно е, че управляващите не могат. На конгреса на ЕНП, всеки въпрос на всички колеги беше какво ще правим. От Републиканския институт на САЩ ни попитаха директно: "Готови ли сте наесен да се върнете на власт?", разкри бившият премиер. 
 
Те лъжат Брюксел, особено за РСМ. Договорът за добросъседство казва всичко. Изпълняват го и ние сме "за". Толкова! Кои са те да ни внушават какво трябва и какво не? Милиарди дълг- искат да купят големи групи хора. С актуализацията - обедняваш, а увеличаваш разходите. Най-корумпираното правителство е това, след време ще го видите. Само при ГЕРБ нямаме 1 евро спрян по еврофондовете. Това са фактите. Няма да видим и еврозоната- Хърватия се учеше от нас - догодина влизат в еврото. Ние ще сме в чакалнята, защото избрахте "Промяната". Ако бяхме ние нито едно нещо нямаше от това което се случва в момента, да дам да се случи! Говорят за продоволствена криза - обвиняват войната, но по наше време беше войната в Сирия. Какво ни пречи войната? Военнопромишления комплекс работи на макс. Втори в Европа сме по производство на зърно, ние сме най-големия производител на слънчоглед и ще дам да се качи цената на олиото ли? За каква продоволствена криза говорят. 5 пъти над това, което е нужно да изхраним българите, ще съберем от реколтата след няколко седмици. "скат да правят пак далавера. Спряхме ги със старото жито и един кг жито не купиха, възмути се Борисов.
 

Преди Борисов се изказа кметът на Кюстендил Петър Паунов, който заяви, че всички днес виждат промяната. "Всички виждаме как за година живота ни се промени до неузнаваемост, не в посоката, която желаем, в началото на миналата година природният газ беше 25 лв., сега е 152. Тока е 500 лв. Всичко това смаза всеки български дом, да не говорим какво се случва в общините и омерзителното отношение към тях. Парка при реката, галерията, училищата бяха обновени - за да има по-добри условия за културен живот, за образование. Само сметката ни за миналия декември е 200 хил. лв., само на общината. Сега ни оставиха единствената област без възможност да се депонират отпадъците, съсипана ВиК - всичко трябва да преодоляваме с наши усилия. 53 сгради санирахме, над 50% спестени сметки. 1,2 млрд. са заложени от фонда за справелив преход за цялата страна. Ние имаме 80 сдружения, които чакат Банката за развитие. Къде са евтините дърва? Хората ни пишат, че плащат по 100 лв. кубик. Гордеехме се, че сме от най-газифицираните. Сега се оказа бич", заяви кметът на града Паунов.

 

Петър Паунов, кмет на Кюстендил
Петър Паунов, кмет на Кюстендил Източник: Скрийншот/Facebook

"Преди 1 г. трябваше да дадем управлението на служебното министерство на Радев. Тръгнах си от МВР с чувство на изпълнен дълг след 25 г,. служба. Очаквах че този министър ще направи нещо за това хората да живеят по-добре, но той се занимава с политически репресии преди и след изборите, особено насочени към нас", каза бившият министър на МВР Христо Терзийски.

 

И добави: "Кулминацията се оказа ареста на Борисов, но какво каза съдът - незаконен полицейски произвол. Беше прекъснат и диалога със служителите. Какво стана с миграцията - отпуснаха се много средства за бежанците, а миграционният натиск от Турция е 5 пъти по-голям. Увеличи се престъпността. 100 човека повече загинали от предходната година. Тези хора не могат и не трябва да управляват".

 

"Снощи в кръчмата говорих с разни хора и те си говорят защо сега не протестират в това нетърпимо положение. Не протестират, защото хората искат да спасят собствените си спестявания. От тези 100 млрд., които имаме в банките, инфлацията изяде от началото на промяната 15 млрд. от нашите спестявания. Това измества желанието за протест", каза бившият енергиен министър Делян Добрев. 

 

"Гледах актуализацията- планират да изтеглят по 2 хил. лева от всеки възрастен в тази държава.  В края на мандата всеки от нас ще дължи по 10 хил лева. Дори това не е най-лошото. Ако разделим тези 50 млрд, които ще натрупат до края на мандата, на тези 1.6 млн. деца – всяко дете ще връща по 30 000 лв. Това, което правят управляващите ще стигне до арбитраж на "Газпром" срещу "Булгаргаз" или България. Надявам се да са обмислили всеки ход, защото ако го загубим, ще плащаме по клаузите "take or pay" (вземи или плати, бел.ред.). Има голям риск ние да платим, ако МС не си е свършило добре работата. След края на мандата те ще избягат, а ние ще плащаме", добави Добрев. 

 

Мартин Дановски описа каква е ситуацията с европейските фондове. "Появиха се няколко мощни източници за финансиране. Там най-ясно личат успехите на 3-те правителства на Борисов. Тези резултати не са постигнати на някакъв самоход. Парите трябва да са навреме и на място. Трябва ясно високо ниво в държавата, което да отговаря за тази система. В момента тази система е в особена форма на самоуправление. Това, което се случва граничи с безотговорност. 2019 г. и 2020 г. бяха ключови за това финансиране. В края на 2020 г. се появиха 2 мощни инструмента, които да се научим как да функционират".

 

И допълни:
"Ние направихме една умна рамка на планирането на европейските структурни фондове ПВУ и за Кюстендил средствата за справедлив преход. Предадохме този финален вариант на последните МС. Днес няма нищо финализирано. Тази икономическа трансформация трябваше да бъде в посока промяна стойността на това, което произвеждаме, на услуги и качеството на живот. Тук трябва да ни свети втората червена лампа как управляващите прилагат подход в който жонглират ресурс от 45 млрд. като правят нещата на парче. Това става извън всякакви срокове и при липса на силно доверие от страна на европейските институции. Последствията са риск от невъзможност да усвоим средствата навреме и финансови корекции. Негативният резултат ще усетим 2024-2025 г. в бюджета".

 

Томислав Дончев на срещата в Кюстендил
Томислав Дончев на срещата в Кюстендил Източник: Скрийншот/Facebook

Томислав Дончев каза, че му се иска до него да е някой от душманите - "които ни хулят, обиждат, показват някакви знаци и да млъкне". Бившият вицепремиер каза още: "Хубаво описват колегите проблемите и провалите на днешното правителство. Едва ли има човек, който и без наша помощ, днес да може да направи разликата. По-лесен е анализа какво няма - ред, посока, експертиза, разум, политика. Единственото, което има и преди го нямаше е политическото насилие. Илюзията е, че можеш да лъжеш и да ти се разминава постоянно. Докога ще търпим това като общество".

 

"Сравнете касова бележка от миналата година и тази. Може да се направи прост анализ - там ще видите 20% ДДС, с приходите от който държавата развива политики. С касовата бележка от вчера с 30% по-висока стойност има данък "Асен и Киро". Къде отиват парите от този данък?. Това е първия данък който трябва да падне, ако си говорим за облекчаване на данъчната тежест. Ние успявахме да инвестираме европейско финансиране и да поддържаме нисък дъл. Политиката сега е обратната. Помпат нов дълг и не ползват европейско финансиране. Това е лошо. Ако това МС я кара 4 години това е 40 млрд дълг. До оставка ще се стигне и без наша помощ. "Промянаат" ще си отиде от собствената безпомощност. Всяка партия представлява хора. Нашата цел е да намерим тази формула, че държавата да има цел и посока да върви напред. 1 задача ще бъде да изчегъртаме омразат", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Още от "Кюстендил"

Последни новини

Най-четени