Красимир Вълчев пред учители в Кюстендил: За да има устойчиво развитие, образованието трябва да бъде приоритет. А сега допълнителните средства за него са нула!

Красимир Вълчев даде за пример колко неща са изградени в системата на образованието през последните години

Красимир Вълчев на среща с учители в Кюстендил
Красимир Вълчев на среща с учители в Кюстендил Източник: ПП ГЕРБ

"За да има устойчиво развитие, за да се случват нещата, образованието трябва да бъде стратегически приоритет. Това трябва да бъде заложено в бюджета в самото начало. В актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, допълнителните средства за образование бяха нула!".

 

Това заяви пред учители и експерти от Кюстендил и региона бившият министър на образованието от кабинета Борисов 3 – Красимир Вълчев. В дискусията се включиха десетки учители и специалисти, заети в образователната сфера, за да обсъдят на експертно ниво предизвикателствата пред един от най-важните сектори.

 

Домакини на срещата бяха водачът на листата на ГЕРБ-СДС Христо Терзийски, кандидатите за народни представители Михаела Крумова, педагогът Десислава Александрова, Даниел Александров, кметът Петър Паунов, председателят на ОбС-Кюстендил Иван Андонов и областният координатор на ГЕРБ Даниел Данчев.

 

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: Zonanews

Пред учителите бившият министър на образованието Красимир Вълчев даде за пример колко неща са изградени в системата на образованието през последните години, благодарение на постигнатото положително икономическо развитие. Вълчев припомни, че е възстановено финансирането на целодневната организация на учебния ден - с близо 300 млн.; финансирането от бюджета на дейности по интереси; извънучилищните педагогически учреждения и най-важното -  направена е съществена крачка да бъде възстановен престижът на учителската професия.

 

"Години наред учителските заплати бяха под 90% от средната за страната. Тази година в началото бяха над 120% от средната за страната. Вярваме, че доброто образование е функция най-вече на мотивираните и подготвени учители", посочи Вълчев. Той обясни, че в програмата на ГЕРБ – СДС е заложено учителските заплати да растат изпреварващо и да бъдат над 125% от средната работна за страната. Като постижение бе отчетено и връщането на голям процент отпаднали ученици отново в класните стаи.

 

Красимир Вълчев обясни и какви приоритети е заложила партия ГЕРБ в програмата си: до 4 години във всяко едно училище да се изгради поне една спортна площадка; да се направи достъпна архитектурна среда за всички училища и детски градини; в детските градини да се финансира програма за купуване на образователни материали; да се направят площадки за безопасност на движението по пътищата; да се постави акцент върху енергийната ефективност.

 

Учители от Кюстендил
Учители от Кюстендил Източник: ПП ГЕРБ

Министърът от кабинета Борисов 3 припомни какво е било отношението към образованието преди това и подчерта: "През 97-ма едни наши опоненти фалираха държавата и поставиха световен рекорд по брой фалирали банки. Сега същите тези хора претендират, но, за съжаление, нямат никакво отношение към образованието. В актуализацията на бюджета допълнителните средства за образование сега бяха нула! Като гледаме, образованието не им е основен приоритет сега".

 

Христо Терзийски благодари на педагогическите специалисти и своя колега Вълчев за участието в дискусията и заяви: "За мен той е един изключителен професионалист, който води системата по най-добрия начин." Терзийски обясни, че ГЕРБ – СДС залага в своята програма 5% от БВП за образование.

 

"В края на 2025-та година залагаме БВП да бъде 100 млн. евро или 200 млн. лв., което от своя страна значи много средства за образование и показва какво значение отдава нашата Коалиция на образованието. И не случайно подкрепихме за кандидат-президент един преподавател, един безспорен авторитет".

 

В хода на срещата педагогическите специалисти от Кюстендил и региона споделиха, че подкрепят политиката по децентрализиране в сферата на образованието: "Вие повярвахте, че ние по места добре преценяваме какво можем и какво не можем да направим".

 

"За щастие, видяхме адекватен министър на образованието. Не познавам човек, който по-добре да знае всеки детайл от системата на образованието и да бъде изключително адекватен партньор и събеседник по всяка една от темите. Благодарим му за подкрепата през изминалите 4 години", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

Той изрази притеснение, че последните месеци не се говори за образованието като приоритет, а това е ключовата структура, това е гръбнакът на едно общество. Когато образованието не е приоритет в бюджета, то не се финансира и съответно учителските заплати изостават.

 

В края на срещата ексминистърът на образованието подчерта, че кметът Паунов и Община Кюстендил винаги са полагали максимум усилия за добрата организация, финансиране и функциониране на образователната система на територията на общината. "Там, където има добър кмет, добра местна власт – нещата се случват", категоричен бе Красимир Вълчев.

Още от "Кюстендил"

Последни новини

Най-четени