Прокурори от Кюстендил говориха с близо 100 ученици от езикова гимназия "Д-р Петър Берон" за правото и разделението на властите

Кампанията на АПБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна

Прокурори от Кюстендил говориха с близо 100 ученици от езикова гимназия "Д-р Петър Берон" за правото и разделението на властите
Прокурори от Кюстендил говориха с близо 100 ученици от езикова гимназия "Д-р Петър Берон" за правото и разделението на властите Източник: АПБ

В рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за правото", на 17.11.2022 г. прокурори изнесоха открит урок  в Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" гр. Кюстендил.

 

На срещата със зам.-председателя на асоциацията Ивайло Илиев, районният прокурор на Районна прокуратура-Кюстендил - Албена Разсолкова, и зам.-районният прокурор Галина Димитрова присъстваха близо 100 ученици от 11-и и 12-и клас.

 

Прокурор Ивайло Илиев
Прокурор Ивайло Илиев Източник: АПБ

Прокурор Ивайло Илиев говори на учениците за разделението на властите в България и за правомощията им. "Основната функция на законодателната власт, на тези, които са избрани от народа, е да създадат такива закони, които да обезпечат останалите власти да вършат своята работа, обясни прокурор Илиев - Законодателният процес е динамичен. Отношенията между нас се променят. Когато аз бях ученик нямаше интернет, нямахме мобилни телефони, нямаше и киберпрестъпления. Понякога на законодателя му е трудно да настигне обществените отношения".

 

Прокурор Албена Разсолкова разясни на учениците какви са функциите на прокуратурата, какво могат да направят децата, ако станат свидетели на престъпление, или са потърпевши, а също как и в какви случаи се вадят свидетелства за съдимост.

 

"В обществото витае незнанието, че ние можем да правим всичко и сме длъжни да правим всичко, но това не е така. Нашата работа е свързана с престъпленията. Когато има извършено престъпление вече идва нашата роля, а също и когато са застрашени интересите на държавата и обществото", поясни прокурор Илиев.

 

По време на срещата са разви дискусия за вредата от алкохола и наркотиците и наказанията, които законът предвижда при престъпления, свързани с употребата им. Кампанията на АПБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

Още от "Кюстендил"

Последни новини

Най-четени