Съдът в Кюстендил отказа екстрадицията в Гърция на кандидат-кмет на Дупница

Методи Захаринов е осъден с решение, влязло в сила през 2014 г., на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро

Съд
Съд Източник: Zonanews

Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест от Гърция спрямо Методи Захаринов. Мъжът е осъден с решение, влязло в сила през 2014 г., на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро.

 

Окръжният съд уважи искането на защитата му за отказ от изпълнението на Европейската заповед и го остави под "парична гаранция". На основание чл. 44, ал.8 и чл. 40, ал.1, т.4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съдът прие изпълнение присъдата в Република България. Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд в петдневен срок. След влизане на решението в сила предстои насрочване по искане на прокуратурата на ново дело за признаване (приспособяване) на присъдата според българското законодателство, уточниха от съда.

 

"Удовлетворен съм от решението. Очаквах всичко, бях готов за всяко едно решение. Благодаря на българския съд", каза пред БТА Методи Захаринов след заседанието. Той е подал молба и до президента, с която моли да бъде помилван. "Очаквам решението на държавния глава", посочи още Захаринов.

 

Методи Захаринов беше независим кандидат за кмет на Дупница, подкрепен от "Възраждане" на местните избори миналата година. Той беше задържан на 12 октомври, след решение на Централната избирателна комисия от 11 октомври, а арестуването му беше заради постъпило уведомление от ОД на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Гърция за международно издирване на българския гражданин.

 

Днес Окръжният съд в Кюстендил заседава по делото за предаването на Методи Захаринов на гръцката страна, а пред съдебната палата се събраха десетки, за да подкрепят Захаринов и да поискат справедлив съдебен процес. След приключването на заседанието, Захаринов беше посрещнат от протестиращите с аплодисменти.

 

Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 г., а от постановената му присъда остава да излежи пет години 11 месеца и 27 дни. На 19 октомври 2023 г. Апелативният съд в София отмени определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което на Захаринов беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", и му определи парична гаранция от 2500 лв. Захаринов е бивш служител на МВР.

Още от "Кюстендил"

Последни новини

Най-четени