В Кюстендил от днес въвеждат задължително маски на открито

От днес - 10 февруари до 21 февруари маските ще са задължителни на открито. Санкции ще има и при неправилно носене на защитните средства

Виктор Янев
Виктор Янев Източник: Областна администрация

Носенето на маски на открити обществени места в община Кюстендил става задължително от днес .

Въвеждането на допълнителната противоепидемична мярка е наложително, след като нивата на заболеваемост от коронавирус и броят на хоспитализираните в болницата в град Кюстендил притеснително нарасна. 

 

Носенето на маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата (шал, кърпа, шлем), е задължително до 21 февруари. 

"Заразените са вече 300 на 100 000, а вчера на Областният щаб се реши маските да станат задължителни и на открити пространства. Първоначалната глоба за неносене на маска е 300 лв.", заяви пред NOVA Областният управител на Кюстендил Виктор Янев. 

 

Глоби ще има и при неправилно постояване на предпазното средство - под носа, например, коментира Янев. 
"Искрено се надявам да успеем да спазим новите правила. Мярката е въведена само на територията на Община Кюстендил, а не на цялата област. Хора, със съмнение за коронавирус, ще могат да си правят бърз тест пред поликлиниките. Причината - лекарите се оплакват, че 70% от идващите са положителни. За момента мислим, че мерките са достатъчни и няма да се налага прекратяване на учебните занятия", каза още той.

 

Източник: МЗ

 

Още от "Кюстендил"

Последни новини

Най-четени