Ловеч отбелязва празника си на 11 май след решение на Общински съвет през 1993 година

Вече 28 години денят на Светите братя Крил и Методий е празничен ден, в който градът на люляците се оглася от песни и множество радости събития

Отбелязване на празника на град Ловеч
Отбелязване на празника на град Ловеч Източник: Община Ловеч

По повод предстоящия празник на града - 11 май, Община Ловеч припомня, че определянето му е станало с решение на Общинския съвет от 26.04.1993 г. Гласуването тогава е показало 28 гласа "За", без гласове "Против" и  един глас "Въздържал се", съобщават от местната администрация.


На следващата година с решение от 09.05.1994 г. Общинският съвет е определил 11 май – Денят на град Ловеч, за празник от местно значение. Препоръчва се на ръководителите на държавни и общински учреждения, на държавни, общински, кооперативни и частни фирми, на еднолични търговци и други работодатели на територия на града, според възможностите си, да обявят 11 май за неработен ден за своите работници и служители с цел осигуряването им в организираните на този ден общоградски тържества.


Решението сочи, че е задължение на кмета на Община Ловеч да обявява настоящето решение в навечерието на Деня на Ловеч. Вече 28 години денят на Светите братя Крил и Методий е празничен ден, в който градът на люляците се оглася от песни и множество радости събития. Припомняме, че мелодията на известния химн "Върви, народе възродени" е написана в Ловеч от Панайот Пипков. Освен това Светите братя Кирил и Методий са небесни покровители на града, в тяхна чест е издигнат новият катедрален храм в центъра на града.


Дни преди самата дата на празник започват празненства със събития и мероприятия като концерти, изложби и спортни прояви, които продължават до вечерта на 11 май. Сред тях са и традиционните "Люлякови музикални вечери".

Още от "Региони"

Последни новини

Най-четени