Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември - Ден на Съединението

Ловеч отбеляза  6 септември – празник  на Съединението, с концерт  на  Общинския духов оркестър

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

Уважаеми съграждани!

България има много велики дати, които през вековете светят с непреходна светлина. Няма как да не видим датата  6 септември 1885 г. Празнуваме обединението на Княжество България и Източна Румелия.  Събитието  се ръководи от поредния Български таен централен революционен комитет и става след поредица бунтове в различни градове на Източна Румелия, довели до военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I.

На практика Съединението определя съдбата на България за години напред.

Вече изминаха 138 години от славните събития в Пловдив. Но ние още помним думите на нашите прадеди, които разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!" Нека отдадем почит на дейците от онова време.

Днешният българин продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Превратностите не сломиха душата на народа ни. Напротив – станахме по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно единство между всички българи у нас и по света.

Това е особено важно сега, когато на Стария континент втора година продължава да бушува война. Няма да се преборим с милитаризма, ако не усещаме енергията на съединението. Това означава да  работим заедно за едно по-добро, сигурно и мирно бъдеще. Само така бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.

Честит празник, българи!

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч

 

Ловеч отбеляза  6 септември – празник  на Съединението, с концерт  на  Общинския духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Изявата привлече публика в градската градина пред Ловчанско читалище "Наука - 1870 г."

 

Програмата на оркестъра  бе съставена от разнообразни музикални пиеси, които създадоха празнично настроение на присъстващите. Звучаха възрожденски мелодии, евъргрийн, джаз и накрая народни хора. Най-малките сред публиката се хванаха  за ръце и извиха детско хоро.

 

Духов оркестър на град Ловеч
Духов оркестър на град Ловеч Източник: Община Ловеч

Сред гражданите бяха и кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници. Тази година се навършват 138 години от обявеното в Пловдив съединение на Княжество България с Източна Румелия. Празникът дълги години бе пренебрегван за сметка на комунистическите дати 9 септември и 7 ноември, но днес е в празничния календар на държавата.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени