В Ловеч стартира програмата по повод 185 години от рождението на Васил Левски

На 8 юли 2022 г. беше открита изложбата "Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата", разположена на Покрития мост

В Ловеч стартира прогамата по повод 185 години от рождението на Васил Левски
В Ловеч стартира прогамата по повод 185 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Ловеч

С поредица събития стартира програмата на Община Ловеч по повод 185 години от рождението на Васил Левски. Още на 8 юли 2022 г. беше открита изложбата "Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата", разположена на Покрития мост. Експозицията е на фондация "В. Левски" и Национален музей "В. Левски" в Карлово. Тя бе представена в събота от Дора Чаушева, директор на музея в Карлово. Изложбата може да се види до 18 юли 2022 г.

 

Изложбата Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата
Изложбата Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата Източник: Община Ловеч

На 9 юли 2022 г. беше представен том 17 от годишника "Българско възраждане", издание на Регионален исторически музей в Ловеч. Томът съдържа документи, изнесени на Националната научна конференция "Градът Ловеч като център на Българския централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков" , която се проведе през 2021 г. Изданието бе представено от директора на РИМ Ловеч Капка Кузманова, събитието бе в Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров". 

 

Том 17 от годишника Българско възраждане, издание на Регионален исторически музей в Ловеч
Том 17 от годишника Българско възраждане, издание на Регионален исторически музей в Ловеч Източник: Община Ловеч

Дора Чаушева от музея в Карлово представи "Пътеводител по стъпките на Апостола", издаден на български и английски език. Изданието разказва за места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България.

 

За новооткрити документи говори проф. Пламен Митев. Според него новите разкрития чрез османските архиви показват, че организацията на Левски обединява "каймака на обществото", т.е. младежи от средната класа. Огромна държавна машина на империята е работила за залавянето на Левски. Всеки арестуван българин е бил фотографиран. Освен това властите знаели за съдържанието на някои писма до Левски преди да стигнат до него. Това са дребни детайли, които обаче променят общата картина, каза проф. Митев.

 

В края на събитието кметът Корнелия Маринова връчи на инж. Веселин Ружеков почетен плакет с образите на Светите братя Кирил и Методий и живописна картина. Поводът бе заслугите му по реставрирането и  ремонта на паметника на Васил Левски в Ловеч.

 

По-рано в съботния ден имаше работна среща в приемната в Бароковата къща по повод 185 години от рождението на Васил Левски. Участваха председатели на общинските комитети "Васил Левски", директори на музеи от цялата страна и историци. Акцент бяха предстоящи събития - до края на годината и през 2023 г., когато отбелязваме 150 години от гибелта на Левски. Три основни мероприятия бяха набелязани – Дора Чаушева се ангажира с 85-годишнината от основаването на музея на Левски в Карлово, Георги Тренчев - с научна конференция в Благоевград и проф. Пламен Митев - с национална научна конференция в София.

 

Програмата в Ловеч продължава и през следващите дни, като завършва на 18 юли с гражданско поклонение в Къкринското ханчe, панихида за Апостола в храм "Успение Богородично" в Ловеч, церемония пред паметника на Васил Левски и танцов спектакъл на НЧ "Бяла Анаста - 2016 г." на пл. "Т. Кирков".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени