Бягащо от войната украинско семейство благодари на Община Ловеч

Още първия ден общината осигури най-необходимото за семейството с малки деца

Христо и Марта Джабарски
Христо и Марта Джабарски Източник: Община Ловеч
Община Ловеч на 15 март 2022 г. настани в един от своите имоти семейство, бягащо от войната в Украйна, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Те са част от голямата вълна бежанци, които от няколко дни са настанени главно в хотелите на града.
 
При срещата се новопристигналите се оказа, че Христо Джабарски е ловчалия, женен за украинката Марта. И двамата са професионални готвачи. Преди 5-6 години те са работили по нашите морски курорти, запознават се в Слънчев бряг. Сватбата става в България, едното дете е раждано тук.
 
След това се установяват при съпругата в град Запорожие, Украйна. Родителите му в Ловеч вече не са живи, но имат наследствен апартамент. Сега Христо смята да го ремонтира и да се настанят в него.
 
Баща му навремето е бил финансов ревизор в общината, участвал е и в състава на Комисия по безопасност на движението. Майка му е работила в пенсионното.
 
В Ловеч сега са Христо и Марта с двете им деца, както и съпругата на брата на Марта - Елена, с едно дете. Децата са на 4, 12 и 11 години. Съпругът на Елена е мобилизиран и е останал в Украйна. Там са останали още нейните майка и баща, брат, дядо, племенник. Чуват се по телефона, разбрали са, че вчера там руските войски са бомбардирали града, много леки коли са унищожени.
 
За да стигнат до Ловеч бежанците четири дни са пътували с влак. Тръгнали от Запорожие и с две прехвърляния стигнали до Букурещ. После пак с влак до Русе, до Левски и до Ловеч. Първата вечер са спали в ловешки хотел, но не могат да си позволят по 120 лева на вечер на стая.
 
Наистина сме много благодарни за посрещането и настаняването в къщата на общината, сподели Христо. Още първия ден Община Ловеч осигури най-необходимото за семейството с малки деца.
 
Пътуването на бежанци из цялата Европа с влак сега става безплатно. На композициите е отбелязано, че са за бежанци. Влаковете са пълни, по 12 човека бяхме в едно купе и това за преходи от по 800 км. На всяка спирка обаче ги чакали доброволци с топла и студена храна. Децата са много изморени от пътуването, но сега са добре.
 
Запорожие е голям град край река Днепър. В близкото село Вознесенка е открит гробът на българския кан Аспарух. В Запорожие и региона живеят таврийските българи. Градът е известен със Запорожкия автомобилен завод, произвеждал леките коли "Запорожец" и "Таврия".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени