Деветокласници в Ловеч се състезаваха на тема "Българското възраждане и неговата литература"

По-малките с предизвикателство "хвърлена ръкавица" с гатанки, подготвени от самите тях

Бинарен урок на учениците от СУ "Свети Климент Охридски"
Бинарен урок на учениците от СУ "Свети Климент Охридски" Източник: Община Ловеч

Знания по литература и история трябваше да съчетаят учениците от 9 А клас от Средно училище "Св. Климент Охридски" - Ловеч. Тези дни те имаха един по-различен урок, подготвен и проведен съвместно от преподавателите по български език и литература Галя Лалева и по история и цивилизации Даниела Панайотова, съобщават от местната администрация.


Темата бе "Българското възраждане и неговата литература", като акцентът бе поставен върху самостоятелната  работа по групи. На случаен принцип учениците бяха разделени на 4 групи, всяка от които получи конкретна задача. За да я изпълнят, деветокласниците имаха възможност да ползват различни източници на информация: статии и изображения, които можеха да си "напазаруват" от "магазинчето" с помощни материали, като имаха достъп и до интернет. Трябваше да преценят кои източници са подходящи за тяхната задача и да намерят най-добрия начин да я представят пред останалите. Урокът бе емоционален, с активността на почти всички участници.


Същевременно учениците от 5 А клас  отправиха предизвикателство към децата от 4 А с класен ръководител Соня Денчева, като им "хвърлиха ръкавицата" да отгатнат за 2 минути подготвени от тях гатанки. Поканата на предизвикателството бе във формата на ръкавица – както някога рицари и други хора на честта са предизвиквали съперник на двубой.


Двубоят сега бе не на силата и ловкостта, а на интелекта.  4 А  не само се справиха със задачата, но и "отвърнаха на удара" със свои гатанки, повечето сътворени от тях самите. 5 А  също бяха остроумни, а тези гатанки, които ги затрудниха, им бяха  оставени за по-дълго обмисляне. Засега резултатът от двубоя по остроумие остава открит. В нестандартната връзка на приемственост между начален и среден курс на обучение в училището бяха спазени противоепидемичните мерки.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени