Гражданска церемония в Ловеч отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски

През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханч

Гражданска церемония в Ловеч отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски
Гражданска церемония в Ловеч отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Ловеч

 Гражданска церемония с военен ритуал се проведе вечерта на 18 юли 2023 г. пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе част от богатата програма на Община Ловеч по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата.

"Днес всички българи съпреживяваме раждането на Апостола. Неговият роден дом в Карлово е национален музей.
Важно е да съпреживеем, да съпреживяваме и неговото прераждане в национален герой, с пътя му от Къкринското ханче до бесилото в София. Тези места също са исторически паметници. За да се убедим за пореден път в истинната правота на думите, че "Нямаме втори Левски на света..." Това подчерта в словото си кметът Корнелия Маринова.

 

Кметът Корнелия Маринова
Кметът Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

За Левски  говори и Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни неговия живот с думите на Вазов, че е бил "навсякъде гонен и навсякъде приет".

 

Сред официалните лица пред паметника бяха още областният управител Виктор Стойчев, генерал- майор  Валери Цолов, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" и началник на Плевенския гарнизон, председателят на Общински съвет - Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов,  заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов,  общински съветници, представители на армията, полицията,  духовенството и институциите, както и граждани. Поднесени бяха венци и цветя на признателност, включително от кмета на Община Ловеч, депутати, присъстващите лица и граждани.

 

Гражданска церемония в Ловеч отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски
Гражданска церемония в Ловеч отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Ловеч

В програмата участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев. Преди това в ловешкия храм "Успение Богородично" Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий - Васил Левски.

 

През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Програмата завърши с концерт на откритата сцена на пл. "Т. Кирков" в кв. "Вароша", където гостува акустичната група "Точка БГ".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени