И музеите излизат на протест, затварят на 3 март

Това каза Елеонора Авджиева, директор на единствения музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян

Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян
Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян Източник: Zonanews

Национален протест готвят музеите в България. Причината - едва 5% е увеличението за тях, планирано в бюджета за тази година. "Потресени сме от това - каза пред БНТ Елеонора Авджиева, директор на единствения музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян. - Музеите може да затворят за 3 март. Тази идея все по-често се обсъжда из гилдията. Но ситуацията е динамична и всичко може да се промени".

 

Елеонора Авджиева (в средата)
Елеонора Авджиева (в средата) Източник: Zonanews

Заради скъпия ток музеят в Троян, не работи през събота и неделя. "Идват посетители, ала ги връщаме. Хората, които идват на посещение, ни казват, че сме прави и трябва да отстояваме правата си", каза още тя.

 

Колежката й от музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово Маргарита Доровска е на същото мнение. "Начинът на финансиране на музеите е грешен. Той само симулира социална политика", обясни Доровска.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени