Кметът на Ловеч Корнелия Маринова - с поздрав за Деня на будителите

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова - с поздрав за Деня на будителите:Уважаеми съграждани!Малко са народите, които имат толкова ясно...

Корнелия Маринова
Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова - с поздрав за Деня на будителите:

 

Уважаеми съграждани!

Малко са народите, които имат толкова ясно изразен култ към просветата и културата. Българите се прекланят пред личности, които поставят като своя главна задача да обогатяват изконни ценности като писменост, наука, култура и историческа памет.

 

На 1 ноември отдаваме почит на народните будители!  Празникът припомня имена като Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на нашия град, като Паисий Хилендарски, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много българи.

 

Днес отдаваме внимание и на съвременните будители. Община Ловеч специално изрази уважение към наши съграждани като 103-годишният педагог Райна Жекова, историкът Пламен Ечков и краеведът Петко Моянков.

Радост ни донесе новооткритият дигиталния център "Родолюбие" в Профилираната природо-математическа гимназия. Отчитаме успешния ученически конкурс на тема "Моите будители днес".

 

Стартираме ноември като  "Месец на ансамблите" с участие на "Филип Кутев"- София, "Странджа"- Бургас, "Тракия" – Пловдив и други гости.

 

Защото Ловеч е град, който с особена чувствителност се отнася към  науката и изкуството. Към учители и лекари, професори и творци, журналисти и читалищни деятели, към будителите в най-широкия смисъл на думата. Всяко време има своите прогресивни личности и само от нас зависи да ги видим и чуем.

 

Нека тяхното дело ни прави по-добри, да се раждат нови надежди, да възкръсва вярата в европейските ценности.

Да пазим и развиваме този възрожденски дух!

 

Бъдете живи и здрави и честит празник!

Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени