Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетен медал

От 2020 година той е Национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетен медал
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетен медал Източник: Община Ловеч

В последния работен ден на отиващата си година кметът  Корнелия Маринова връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетния медал на община Ловеч. Това стана в присъствието на ръководството на институцията и всички служители във фоайето на общината. Отличието се връчва със заповед на кмета за заслугите му към военното дело и наука, към отбраната на страната и НАТО, както и към обществения живот на Ловеч и възраждането на неговата воинска слава.

 

Почетният медал се връчва сега, тъй като на 11 май, когато е празникът на Ловеч, генералът не успя да присъства поради служебни ангажименти. Както е известно, от 2020 година той е Национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

 

Кметът Корнелия Маринова припомни, че генерал-майор Красимир Кънев има големи заслуги за откриването на в. ф. 57260 в местността Гуровото край Ловеч. Преди месец и половина там се проведе военен ритуал по полагане на военна клетва на военнослужещите.

 

"Генерал-майор Красимир Кънев е нашият военен представител в НАТО и ние се чувстваме защитени и по-спокойни с неговата компетентност и решенията, които той взема на място за нашата сигурност", посочи кметът на Ловеч.

 

"Получавал съм много медали, но този ми е най-скъп. Казвам го не от куртоазия, а защото духовно аз Ловеч не съм го напускал никога. Готов съм и оттук нататък каквото зависи от мен, да правя за нашия роден град", каза висшият военен.

 

Той получи още картината "Нагоре по пътя" от Николай Ханзънов  и цветя.

 

Красимир Маринов Кънев е роден в Ловеч на 8 януари 1965 г. През 1983 г. завършва математическата гимназия в родния си град с отличен успех. До 1988 г. той е курсант в авиационно училище. Привързаността му към родния край предопределя избора – летище Каменец. От 1995 до 1997 г. учи във Военната академия в София. От 2000 до 2002 г. е началник в авиобазата в Каменец. Между 2002 и 2006 г. е  началник-щаб на 12 авиобаза - Каменец.

 

През следващите години е началник-щаб на Военновъздушна учебна база - Долна Митрополия, командир на българския национален контингент в мисията на НАТО в Косово. Учи във Военновъздушния колеж на Авиационния университет на САЩ. На 19 август 2017 г. е назначен за директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната и удостоен със звание бригаден генерал. Остава на този пост до 21 декември 2018 г., когато е назначен за директор на Щаба на отбраната и му е присвоено званието генерал-майор.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени