Кметът на Ловеч: Последните административни решения имат пряко отражение върху сектор "Здравеопазване" в Общината

Недостигът на медицински специалисти е хроничен проблем, под въпрос е съществуването на акушеро-гинекологичното отделение

Община Ловеч
Община Ловеч Източник: Община Ловеч

С тревога и загриженост се обръщам към Вас по повод последните административни решения, които имат пряко отражение върху сектор "Здравеопазване" на територията на Община Ловеч. Това пише кметът на Община Ловеч до д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването, съобщават от местната администрация.


В тази остра криза на медицински специалисти, ръководството на Община Ловеч научи от медиите за преместването на прокуриста на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД – гр. Ловеч д-р Атанас Атанасов на работа в София, както и за пенсионирането на директора на РЗИ – Ловеч д-р Анета Винева, съобщава кметът Корнелия Маринова и подчертава, че това са лекари, доказани специалисти, от които има нужда, тъй като за ловешките граждани всеки медик е ценен.


В писмото се сочи още, че МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД – гр. Ловеч е здравното заведение, което обезпечава населението с необходимото болнично лечение и медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация, включително с COVID инфекция и отделения за лечение на лица, без коронавирусна инфекция, с капацитет и широк спектър от дейности.


Освен населението на Ловешката община, в МБАЛ се лекуват и лица от цялата област и други градове, включително и здравно неосигурени. Поради голямата концентрация на пътно-транспортни произшествия в региона, всички пострадали лица постъпват в нашата болница по спешност.


Посочва се, че недостигът на медицински специалисти е хроничен проблем, под въпрос е съществуването на акушеро-гинекологичното отделение. "Голяма част от персонала работи на две места, с усилия задържаме медицинските кадри дори в пенсионна възраст, подпомагаме болницата включително с наши служители от общинското здравеопазване, привличане на дарители, извършване на текущи ремонти, осигуряване на подходящи битови условия за стажанти, предоставяме ведомствени жилища за настаняване на медицински лица с потребност. По искане на Съвета на директорите Общинският съвет в Ловеч одобрява средства за закупуване на апаратура за лечебното заведение, и въпреки многобройните ни писма до МЗ и поставяне на въпроса на Общите събрания, нашето акционерно участие в годините не се увеличава със стойността на закупените активи и към настоящия момент е 10,74 %."


Припомня се, че подобна е ситуацията и в Регионалната здравна инспекция в гр. Ловеч. Там с минимум персонал, успешно реализират държавната политика в областта на здравеопазването и се справят с всички предизвикателства на COVID.


По-нататък в писмото се казва: "Независимо, че Министерство на здравеопазването е принципал със 74,25 %,  Община Ловеч е акционер в Многопрофилната болница за активно лечение със своите 10,74 %. Същата се намира на наша територия и съграждани ни имат същите права на качествена и достъпна стационарна помощ, насочена към диагностика и активно лечение, възстановяване и укрепване на здравето (в подкрепа на това и статистиката, че една трета от населението на  Ловешка област живее именно на територията на Община Ловеч), както и жителите на столицата.


Изразявам своето безпокойство от тези действия и се надявам проблемът да е комуникационен, а не дискриминационен. Всички ние очакваме преди предприемане на действия, отстраняващи медицински специалисти от работните им места, Вашите експерти да изготвят локални анализи и проучвания, относими към съответните структури. Същото би дало възможност на ръководството на Министерство на здравеопазването да взема информирани решения.


Надявам се, че ще предприемете спешни действия за компенсиране на недостига на медицински специалисти за сферата на здравеопазването в Ловеч."


Защото всички решения в сектор "Здравеопазване" са единствено за сметка на нашите съграждани, завършва писмото Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Служебните министри се държат като ударна група ревизори в предизборния щаб на Радев

За съжаление, днес регионалната министърка косвено потвърди едно мое опасение – че с действията и безддействията си служебната власт на практика ще спре строителството на автомагистрала "Хемус", коментира още Нанков

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени