Кметът на Ловеч: През мандата търсехме пресечната точка на разума и чувствата

Корнелия Маринова говори пред заключителната конференция на НСОРБ, която се провежда в Пампорово (19 - 21 юни)

Корнелия Маринова
Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

Търсехме пресечната точка на разума и чувствата, за да преодолеем предизвикателствата през общинския мандат 2019 – 2023 г., каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова пред заключителната конференция на НСОРБ за мандата, която се провежда в Пампорово (19 - 21 юни), съобщиха от общинския пресцентър.

 

В своето изложение на 19 юни кметът на Ловеч подчерта:

"В над 7 000 проекта от началото на оперативните програми българските общини са вложили повече от 18 милиарда лева в създаването на нов облик на населените места. Зад всичко това стои громен труд, усилия и дисциплина на служителите в общинските администрации – факт, който често убягва от вниманието на гражданите. Днес общините имат опит за планиране, за изпълнение, за постигане на конкретен резултат. Резултатите не са индикаторите и показатели, а реалният ефект за живота на гражданите. Предстои ни да "преформатираме" мисленето си, да поставим ударението именно върху онези ефекти, които пораждат и поддържат развитие. Предстои ни да приложим новата формула за регионално развитие, а тя изисква дълбока трансформация на централизирания начин на мислене в държавните институции и партньорски подход към местните власти. Време е да разпалим у гражданите чувството, че не общината и ЕС са собственици на направеното, а те самите и опазването е споделена отговорност. Първата стъпка е направена – създадени са Регионалните съвети за развитие. В тях са концентрирани много очаквания и съмнения. Те представляват регионалния механизъм за управление, чрез който следва да бъде оползотворен специфичният потенциал на общините, на областите. Предстои ни разработването на Концепции за интегрираните териториални инвестиции. Това е изпитанието, пред което ще ни постави новият програмен период – да работим и да се развиваме съвместно, допълвайки се взаимно. В края на този мандат категорично заявявам, че местната власт работи с разум, вдъхновена от чувства. И когато намерим пресечната точка, получаваме нужната европейска подкрепа. Следващият мандат е време е за решаващи промени и ние сме готови за тях".

 

Изказването на Корнелия Маринова беше в панела "Силни общини във времена на кризи". За събитието тя е придружена от председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов.

 

В Пампорово за форума на НСОРБ са всички кметове на общини и председатели на общински съвети в страната. При откриването на конференцията приветствие поднесе Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново. През първия ден на събитието гост бе президентът Румен Радев, а във вторник се очаква да вземе участие и премиерът Николай Денков.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени