Кметът на Ловеч: Реализирахме важни проекти, променихме града

През последните три години Ловеч е сред градовете, които имат сравнително чист въздух, тъй като сме влезли в нормите за фини прахови частици

Откриване на обекта на ул. Иларион Ловчански № 34
Откриване на обекта на ул. Иларион Ловчански № 34 Източник: Община Ловеч

"През последните години в Ловеч реализирахме много важни проекти, с които променихме града. Общата стойност на усвоения финансов ресурс по приоритет енергийна ефективност е малко над 13 700 000 лв., като БФП е 3 400 000 лв. по ОП "Региони в растеж"  и 10 300 000 лв. са по Националната програма. Това са 28 многофамилни жилищни сгради и 11 стопански обекта." Това съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на поредната сграда, завършена по проект "Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч - етап 3", финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г.


Община Ловеч организира на 31 март 2021 г. две публични събития по проекта – пресконференция и откриване на обекта на ул. "Иларион Ловчански" № 34. Пред обновената сграда молитва за здраве отслужи отец Кънчо Кабадийски. Участваха заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, както и представителят на фирмата-изпълнител Димитър Нитов.


"Най-възрастната санирана сграда е на 61 години, най-новата е на 22 години. Още четири сгради ще бъдат санирани по Националната програма. До момента имаме 55 сдружения на собственици, които са подали документи и имат интерес към санирането", съобщи кметът Корнелия Маринова. По време на ремонтите в кв. "Дикисана" през 2020 г. са положени 4100  кв. м асфалт и 2700 кв. м тротоари, като голямата част от улиците са възстановени с държавни средства. "За този обект на ул. "Иларион Ловчански" със 184 000 лева успяхме всичко да направим, това е сграда на 45 години, сега тя ще издържи още десетки години", подчерта кметът Корнелия Маринова. Тя допълни, че Община Ловеч през последните три години е сред градовете, които имат сравнително чист въздух, тъй като сме влезли в нормите за фини прахови частици.


По-рано на пресконференция бе съобщено, че общата стойност  на проекта "Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч - етап 3", е 1 098 467,58 лв., като  европейското финансиране е  933 697,44 лв., а националното съфинансиране е 164 770, 14 лв. Продължителност - 20 месеца. По този проект общо върху пет сгради бяха приложени енергоспестяващи мерки, те са на ул. "Иларион Ловчански" № 34; на бул. "България" № 48, вх. А; на ул. "Оборище" № 1; на ул. "Петко Р. Славейков" № 7А; и на ул. "Търговска" № 54, бл. "Надежда", както и четири стопански обекта. Това съобщи Георги Братоев, ръководител на проекта.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени