Коледари огласиха с песните си сградата на община Ловеч

Кметът Корнелия Маринова се обърна към коледарите с думите: "Добре дошли в общината, това е домът на всички ловчалии, защото всеки гражданин в определен момент има работа тук. Много се радвам, че сте наши гости и то точно на Игнажден, когато се внимава кой пръв влиза в дома"

Коледари огласиха с песните си сградата на община Ловеч
Коледари огласиха с песните си сградата на община Ловеч Източник: Община Ловеч

Коледари огласиха с песните си на 20 декември 2022 г. сградата на община Ловеч. За поредна година това бяха самодейци  от Народно читалище "Светлина-1927 г." в село Лисец, водени от ръководителя Георги Карамишев. Във фоайето децата изпълниха коледни песни и фолклорни наричания, придружени с изпълнения на гайда и тъпан. Това съобщи общинският пресцентър.

 

Най-известната обредна песен е "Стани нине, господине, че ти идем добри гости". Тя говори за народните традиции, които идват от древността.  Песните се изпълняват от коледари - момчета и млади мъже, които обикалят домовете и пожелават здраве, дълъг живот и благодат.

 

Навярно затова кметът Корнелия Маринова се обърна към коледарите с думите: "Добре дошли в общината, това е домът на всички ловчалии, защото всеки гражданин в определен момент има работа тук. Много се радвам, че сте наши гости и то точно на Игнажден, когато се внимава кой пръв влиза в дома. Нека новата година сбъдне всички наши пожелания за добруване на всички граждани!"

 

По стара народна традиция кметът подари на гостите кравайчета и пакети с лакомства. Събитието бе наблюдавано от служителите на общината, граждани, както и от заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов.

 

Кметът Корнелия Маринова
Кметът Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

 

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени