Ловеч и околните села отбелязоха Дeня нa Cъeдинeниeтo – 6 септември

Вечерта на 6 септември пред Ловчанското читалище "Наука – 1870" се състоя голям концерт за жителите и гостите на Ловеч

Концерт в Ловеч по повод Деня нa Cъeдинeниeтo
Концерт в Ловеч по повод Деня нa Cъeдинeниeтo Източник: Община Ловеч

Ловеч и селата в общината отбелязаха с различни събития Дeня нa Cъeдинeниeтo – 6 септември. В деня, в който празнуваме 136 години от историческото събитие в Пловдив през 1885 година, всеки гражданин се чувства горд потомък на онези българи, които съединиха Княжество България и Източна Румелия.


"Урокът на Съединението, като велик пример за единение, е повече от актуален днес. През същата година то е последвано от Сръбско-българската война, която показва храбростта и гордостта на българския войник, високия патриотичен дух на млади и стари. С гордост можем да кажем, че Ловеч се нарежда сред най-активните градове. Заслугата е на Ловчанския клон на Българското опълченско дружество, което организира доброволци и средства. Близо 2500 доброволци се събират в тогавашната ловешка област, което е 1/5 от всичките в страната", поздравиха през социалните мрежи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов.


Вечерта на 6 септември пред Ловчанското читалище "Наука – 1870" се състоя голям концерт за жителите и гостите на Ловеч. Многобройна публика се наследи на изпълненията на Представителния духов оркестър на Община Ловеч и мажоретен състав с художествен ръководител и диригент Тотко Рогашки. В част от селата също имаше изяви по повод празника. По традиция в ceлo Йoглaв  Дeнят нa Cъeдинeниeтo започна с гърмежите на три черешови топчета. Изпълнени бяха много песни, имаше кръшни хора и развети знамена.


Екипната организация на честването от НЧ "Пробуда 1926 г", кметското наместничество и Клуба на инвалида, вечерта на 6 септември събра десетки жители на селото и гости на площада пред паметника на загиналите йоглавчани във войните. Тържеството откри 4-годишната Крисия Станиславова, която изпя българския химн. Последва поднасянето на венец и цветя пред паметника в парка. Децата рецитираха патриотични стихотворения, а самодейците от фолклорна група "Югла"  изпълниха поднесоха китка от народни песни. Тържеството продължи с голямо българско хоро, на което се хванаха малки и големи.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени