Ловеч отбеляза 185 г. от рождението на Васил Левски

В ловешкия храм "Успение Богородично" Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий

Ловеч отбеляза 185 г. от рождението на Васил Левски
Ловеч отбеляза 185 г. от рождението на Васил Левски Източник: Община Ловеч

Гражданска церемония с военен ритуал се проведе вечерта на 18 юли 2022 г. пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе част от богатата програма на Община Ловеч по повод 185 години от рождението на Апостола на свободата.

 

"Аз съм посветил себе си на отечеството… да му служа до смърт и да работя по народната воля", казва Левски. Той не само посвещава себе си и неотклонно се стреми да работи по народната воля, а успява да формира тази воля за свобода и достойнство сред хиляди хора".  Това подчерта в прочувственото си слово кметът Корнелия Маринова.

 

Кметът Корнелия Маринова
Кметът Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

За Левски  говори и Ловчанският митрополит Гавриил, който каза, че целта на йеродякон Игнатий е постигане на духовната и политическа свобода.

 

Сред официалните лица пред паметника бяха  председателят на ОбС  в Ловеч Петър Цолов,  полковник Георги Крайнов, заместник-началник на НВУ "В. Левски" във Велико Търново, подполк. Пламен Маринов, зам.-началник щаб на  Единния център за начална подготовка в Плевен, заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, д-р Иваничка Буровска, в.и.д.  началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч,   общински съветници, представители на армията, полицията,  духовенството и институциите, както и граждани.

 

Поздравителен адрес бе получен от бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново.

 

Поднесени бяха венци и цветя на признателност, включително от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Във военния ритуал участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В програмата се включи и  Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

 

Преди това в ловешкия храм "Успение Богородично" Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий - Васил Левски.

 

През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Програмата завърши с танцовия спектакъл "Апостола" на НЧ "Бяла Анаста - 2016 г." на пл. "Т. Кирков".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени