Ловеч отбеляза 3-ти март с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал

В ХГ "Проф. Теофан Сокеров" пък бе открита изложбата "Възкресение на Свободата", предоставена от Държавна агенция "Архиви"

Полагане на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в Ловеч
Полагане на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в Ловеч Източник: Община Ловеч
С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в Ловеч почетоха националния празник Трети март, съобщават от местната администрация.
 
"Днешната България може да е по-малка от Санстефанската, но тя е все така с високи върхове и дълга история. Националният символ на българската свобода е героичният връх Шипка. Нашият връх в Ловеч са всички онези паметни места, които днес посетихме и пред които поднесохме цвята", каза в словото си председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов.
 
Сред официалните лица бяха още Ловчанският митрополит Гавриил, народният представител от Ловешки избирателен район Вяра Йорданова, областният управител на област Ловеч Виктор Стойчев, заместник-кметът Даниел Колев, полковник Теодоси Томанов - началник военно формирование 24480, Еленко Начев - началник на РУО, майор Марин Маринов, в.и.д. началник на Единен център за начална подготовка, Плевен.
 
Площадът беше пълен с представители на духовенството, на институции, граждани и много ученици.
 
През деня цветя и венци бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на храм "Св. Троица", на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене", на Белия и Черния паметник, на Алеята на българо-руската дружба, на Паметника на Гложенеца, всичките в парк "Стратеш", на паметната плоча на смелия ни съгражданин Цачо Шишков, както и пред паметника на поборника Тодор Кирков.
 
По-рано в храм "Св. Троица" бе отслужен от митрополит Гавриил благодарствен молебен и панихида за загиналите за свободата.
 
В ХГ "Проф. Теофан Сокеров" пък бе открита изложбата "Възкресение на Свободата", предоставена от Държавна агенция "Архиви". Експозицията бе представена от директора на ДХ – Ловеч Павлина Петрова. Изложбата съдържа 25 богато илюстровани платна. Много от материалите се показват за първи път пред обществеността. Оригиналите се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив и други архиви. Изложбата може да бъде видяна в Ловеч до 16 март.
 
Програмата за Трети март предлага още вечерния концерт "За теб, Българийо" – спектакъл на НЧ "Зорница 2010 - Нено Щрегарски" и Детска вокална група за народно пеене при Ловчанско читалище "Наука-1870 г."
 
На 3 март 2022 г. се навършват 144 години от Освобождението на България от османско иго. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският предварителен мирен договор между Руската и Османската империи, който слага край на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени