Ловеч подменя уличното осветление в града и село Дойренци

След приключване на дейностите по проекта ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и Матю Матев, управител на фирмата изпълнител
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и Матю Матев, управител на фирмата изпълнител Източник: Община Ловеч
Община Ловеч, подписа договор за СМР с фирмата изпълнител "ВЕМАТ" ЕООД на 3 февруари 2022 г., след проведена процедура по ЗОП. Така стартира работата по проект "Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци", съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
 
"Във време, когато цените на тока ни принуждават да търсим крайни и спешни решения за справяне със ситуацията, ние предлагаме на гражданите екологично и иновативно решение със стартиране на строително-монтажните дейности", коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
 
Общата стойност на проекта е 1 172 503,20 лева, представляващи 100 % БФП. Срокът за изпълнение на СМР е 360 календарни дни, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителната площадка. Строително-монтажните дейностите ще започнат около на 15 март 2022 г.
 
Проектът е разработен по Процедура BGENERGY-2.001 - "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините" по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност". Финансирането е по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Включва дейности по замяна на съществуващите конвенционални улични и паркови осветителни тела с 3 438 броя високоефективни LED осветители, въвеждане на автоматизирана система за централизирано управление и мониторинг на уличното осветление и на мерки за използване на енергия от ВЕИ.
 
Предвидено е използване на Възобновяеми енергийни източници за захранване на уличното осветление, като се използват соларни модули. На покрива на сградата на бившето СПТУ "Дочо Пенков", в Северна индустриална зона, ще се монтира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни батерии. Енергията, събраната пред деня, ще бъде складирана в акумулаторните батерии и отвеждана към уличното осветление вечерно време. Предвижда се електрическата енергия, произведена от ВЕИ, да е минимум 10.7 % от необходимата за уличното осветление.
 
Проектът ще допринесе и за постигането на националните индикативни показатели за спестена енергия, свързани с икономия на енергия при крайното енергийно потребление. Очаква се намалено годишно потребление на първична енергия с 888 560 kWч/год; намалени емисии на парникови газове с 1 241 тона/годишно и подобрено качеството на въздуха в България; повишено качество на работната среда и живот на 43 242 души и други.
 
След приключване на дейностите по проекта ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания. Очакванията са разходите за ел. енергия за улично осветление да спаднат приблизително до 90 хил. лв. Тази прогнозна цена е изчислена преди повишаването на цените на електрическата енергия.
 
"Изпълнението на проекта е дългосрочна инвестиция и вариант, който ще намали в пъти разхода ни електроенергия. Очакват се годишни намаления на емисиите на въглероден диоксид с 1 240 тона, годишни енергийни спестявания от над 1 050 мегаватчаса, както и първоначално предвидени годишни финансови спестявания за Община Ловеч от около 160 000 лева. Кризата с цената на електричеството, въпреки обявената възможност за  компенсации за общините, не позволява към момента да бъдат предвидени с точност стойностите на годишните финансови спестявания", сподели още кметът Корнелия Маринова.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени