Ловеч с постоянен ръст на заболеваемостта, следят дали се спазват мерките

Около края на април ще заработи PCR лаборатория, за която вече е издадено разрешително

Заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч
Заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч Източник: Община Ловеч

Тревога буди тенденцията на постоянен ръст на заболеваемостта от COVID-19 в Община Ловеч. Ако на 17 март от 54 заразени в областта 26 са в Община Ловеч (48%), то данните за 20 март са съответно 84/51 (61%), на 21 март 41/27 (66%), а на 22 март 12/8 (67%), съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч.


"В този смисъл напълно одобряваме въведените мерки от днес в цялата страна, те са изключително обосновани и необходими", каза още Корнелия Маринова. В тази посока Общината издаде заповед до всички кметове и кметски наместници да контролират дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването за 10-дневната карантина от 22 до 31 март в населените места.


Детската кухня в Ловеч преустановява временно дейността си от 22 до 31 март. Със заповеди се определя дистанционен режим на работа на други три общински служби.  За времето от 22 до 31 март ще бъдат преустановени посещенията в клубовете на инвалида на територията на общината. Преустановени са присъствените групови занятия в репетиционните зали и салони, предоставени за ползване на читалищата. Спира се провеждането на предизборни мероприятия на закрито в определените места със заповед № З-304/01.03.2021 година. Преустановени са посещенията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни на територията на Община Ловеч. Изключения се допускат за служебно заети лица и контролни органи.


Щабът обсъди идеята за установяване на един вид "зелени коридори" към личните лекари, както и в банките по време на теглене на пенсиите и социалните плащания. Директорът на Районната здравна каса д-р Антонио Маринов съобщи, че към края на април в Ловеч ще заработи PCR лаборатория, за която вече е издадено разрешително. Досега пробите се изпращаха в лабораторията в Плевен.

Още от "Ловеч"

Последни новини

Най-четени