Ловеч ще партнира на Медицинския университет в Плевен за кандидатстване за интегрирани териториални инвестиции за здраве

Кметът Корнелия Маринова разясни какво включва концепцията

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч

Общинските съветници в Ловеч одобриха партньорство с Медицинския университет в Плевен за кандидатстване по процедура "Концепции за интегрирани териториални инвестиции" (ИТИ) за интегрирана териториална инвестиция с наименование - "Стратегия "Единно здраве" за Северозападен регион". Това ъсобщиха от общинския пресцентър.

 

Гласуването показа 24 гласа "За", без гласове "Против" и "Въздържал се". Целта на инструмента ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници.

 

МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД в Ловеч  също е поканена да се включи в разработваната от Университета комбинирана концепция за ИТИ. Макар че неотдавна съветниците гласуваха, че отстъпват безвъзмездно акциите си на държавата, това още не е вписано в търговския регистър. Така че към момента Община Ловеч все още е акционер с дялово участие - 8,48% от капитала на МБАЛ и затова се иска съгласие. Това стана ясно по време на обсъждането.

 

Кметът Корнелия Маринова разясни какво включва концепцията. Ще бъде създаден Ветеринарен факултет към МУ-Плевен; предвижда се обновяване на оборудването в болниците, създаване на мобилни кабинети за осигуряване на здравна профилактика в отдалечените места, телемедицина - осигуряване оборудване за дистанционно консултиране и диагностика на пациенти в по-малките населени места от експертите в УМБАЛ "Д-р Георги Странски"; подобряване на градската среда чрез осигуряване на места за отдих и спорт в междублоковите пространства като превенция срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

 

Партньори са "УМБАЛ - Д-р Георги Странски" ЕАД, гр. Плевен, Община Плевен, Община Троян, Община Никопол, Община Долна Митрополия, Община Искър, Община Пордим, Община Кнежа, Община Левски, Община Белене и Община Тетевен, както и разположени на територията им болници.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени