Ловешкото село Йоглав вече има параклис

Дарението е за около 100 хиляди лева

Ловешкото село Йоглав вече има параклис
Ловешкото село Йоглав вече има параклис Източник: Община Ловеч

Ловешкото село Йоглав вече има параклис, който ще носи името на Света Великомъченица Ирина. Готовата постройка пристигна  на 26 юли 2023 г. от Гърция и вече е монтирана с помощта на кран на приготвената площадка, съобщи кметският наместник Виолин Димитров. Той благодари на всички, които през последните две години са помагали за начинанието, особено за помощта на кмета Корнелия Маринова.

 

Община Ловеч е задействала процедурите за смяна на предназначението, тъй като теренът е бил нарочен за здравна служба, общината е изработила ПУП и всички останали документи. Самият параклис е подарък от Ловчанската митрополия, а митрополит Гавриил присъства днес на монтажа.

 

Дарението е за около 100 хиляди лева. В най-скоро време владиката ще насрочи датата за освещаването на параклиса. В него ще служи местният енорийски свещеник Тихон. От години жителите на Йоглав желаят да имат свой храм. Мястото било определено и всяка година на 5 май, когато се почита Света Великомъченица Ирина, там се отслужва литургия.

 

В акцията са се включили и много дарители – един помогнал за камбана, други - за параклис. Припомняме, че село Тепава, което също нямаше храм, през 2018 г. се сдоби с подобен готов параклис.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени