Николай Нанков: Днес нашата роля е да не позволим споменът за комунистическите концлагери и престъпленията извършени там да избледнее под натиска на всекидневието

На традиционното поклонение днес, което всяка година СДС-Ловеч организира, отдадохме почит, заедно с младите момчета и момичета от МГЕРБ, пише във Фейсбук водачът на листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Ловеч

Николай Нанков, Андрей Ковачев, Корнелия Маринова
Николай Нанков, Андрей Ковачев, Корнелия Маринова Източник: Facebook

В есента на 1959 г. от няколко бараки, останали след младежката бригада, строила жп линията Ловеч-Троян, започва един от най-мрачните етапи  от управлението на тоталитарния режим на БКП /БСП/. Те стават последен дом за бивши депутати, творци, фабриканти, земеделци - хора, дръзнали да имат собствено мнение. 

 

Следвайски мракобесния принцип "Няма човек - няма проблем", комунистическата власт не ги иска в обществото. За да не развалят "идилията" за национално единомислие. Името, с което остава в историята – Лагерът на смъртта "Слънчев бряг", е използвано като нарицателно за заплаха и предупреждение срещу всеки, дръзнал да надигне глава.

 

За съществуването му до април 1962 г. през него преминават над 1500 души. След промените Военната прокуратура установява, че 151 заточени са били зверски убити тук.

 

Георг Георгиев и Николай Нанков
Георг Георгиев и Николай Нанков Източник: Facebook

Днес нашата роля е да не позволим споменът за това мрачно място да избледнее под натиска на всекидневието. Поколенията трябва да помнят и срамните страници в историята - за да възпитаме в тях нетърпимост към жестокостта, омразата, мачкането на човешкото достойнство и незачитането на инакомислието!

 

В памет на всички жертви на тираничния комунистически режим и от уважение към техните семейства, ГЕРБ подпомогна реализирането на филма "Слънчев бряг – експрес към ада". Предстои излъчването му по БНТ.

 

На традиционното поклонение днес, което всяка година СДС-Ловеч организира, отдадохме почит, заедно с младите момчета и момичета от МГЕРБ. За да съхраним паметта и да научим поколенията след нас, че политика се прави с диалог, а не със смърт.

 

Шествие поклонения пред жертвите на комунизма
Шествие поклонения пред жертвите на комунизма Източник: Facebook

 

Още от "Ловеч"

Японският посланик приятно изненадан в Ловеч от интереса на учениците към родината му

Той имаше срещи с кмета Корнелия Маринова, посети СУ "Тодор Кирков", където ученици изучават японски език в клуб за занимания по интереси, разгледа Покрития мост и Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров"

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Ловеч участва в тържественото отбелязване на 147 години от Новоселското въстание в Априлци

Кметът на Ловеч подкрепи и идеята на Инициативен комитет за поставяне на паметник на проф. Марко Семов (1939 – 2007), родом от Видима, квартал на Априлци

Прочетете повече прочетете повече

Празникът на Ловеч е наситен с тържествени изяви и концерти

Празникът тази година е посветен на 1160 години от създаването на славянската писменост, на 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 години Люлякови празници и 30 години от обявяване на 11 май за празник на Ловеч

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени