Община Ловеч реализира проект за модернизация на външното изкуствено осветление в града и село Дойренци

Общата стойност на проекта е близо 1,2 милиона лева

LED осветление
LED осветление Източник: iGreen.bg

Община Ловеч реализира проект за енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на Ловеч и село Дойренци. Дейностите и резултатите по проекта бяха представени на заключителна пресконференция в Националния пресклуб на БТА от кмета на общината Корнелия Маринова, инж. Петър Деков, директор на Дирекция "Проекти, програми и инвестиции" в общинската администрация, и Мортен Педерсен, представител на "Емпиенерджи", Кралство Норвегия.

 

Проектът се изпълнява по сключен договор с Министерството на енергетиката по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност", финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.

Общата стойност на проекта е близо 1,2 милиона лева. Бенефициент е Община Ловеч, а партньор по проекта е "Емпиенерджи", Кралство Норвегия, посочи инж. Петър Деков.

 

"Тук става дума не само за подмяна на осветителите с високоефективни LED осветители, но и за въведена на автоматизирана система за централизирано управление, за изградена фотоволтаична централа, която очакваме да поеме 10 процента от разходите на електроенергия. Очакваме да постигнем екологичен ефект, който да доведе до енергийни спестявания около 75 процента, да постигнем намаление на емисиите на въглероден диоксид с около 1241 тона/годишно, но и да постигнем финансови икономии с поне 160 000 лева", заяви кметът.

 

По думите на Корнелия Маринова чрез реализацията на проекта се постига по-добра осветеност, което се отразява върху качеството на живот и пътнотранспортната обстановка. 

 

Деков обясни, че по проекта са сключени и изпълнени пет договора. Подменени са общо 3438 броя осветителни тела в града и село Дойренци. На покрива на сградата на бившето СПТУ "Дочо Пенков", в Северна индустриална зона, е монтирана фотоволтаична централа, която работи с хибридни инвертори и блокове с акумулаторни батерии. Енергията, събраната пред деня, се складира в акумулаторните батерии и се отвежда към уличното осветление вечерно време. Електрическата енергия, произведена от фотоволтаичната централа, се предвижда да е около 10,7 процента от общата потребена енергия.

 

Мортен Педерсен заяви, че проектът е много важен за качеството на живот на жителите и за околната среда, както и от икономическа гледна точка.

 

Корнелия Маринова добави, че се извършва обследване на още 20 населени места, в които има голяма консумация на електроенергия и предстои да се изготвят проекти и за тях. След това ще се кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени