Община Ловеч участва в международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

Културният туризъм формира около 20% от общия дял на българския туристически  продукт

Община Ловеч участва в международното изложение за културен туризъм във Велико Търново, най-вляво е кметът на В. Търново
Община Ловеч участва в международното изложение за културен туризъм във Велико Търново, най-вляво е кметът на В. Търново Източник: Община Ловеч

Община Ловеч участва със свой щанд на 18-ото издание на Международното изложение "Културен туризъм", което се проведе от 20 до 23 април 2023 г. във Велико Търново. Щандът бе разгледан и от проф. Мариела Модева – заместник-министър на туризма на Република България и Даниел Панов - кмет на Община Велико Търново. 

 

Интересът към културния туризъм бележи трайна положителна тенденция през последните години, отбеляза  при откриването на форума заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че смяната на поколенията в туризма диктува и новите посоки в развитието на сектора, а те са свързани с дигитализацията и устойчивостта на туристическото предлагане.

 

Културният туризъм формира около 20% от общия дял на българския туристически  продукт, като от началото на годината са регистрирани над 970 000 посещения на туристи с интерес към културата и историческото наследство. 20-те водещи дестинации за културен туризъм у нас бележат над 27-процентен ръст на посещенията.

 

Форумът е най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, културни институти, компании, граждански сдружения за развитието на културния туризъм. Участниците имаха възможност да се запознаят с добрите практики на различните чуждестранни участници по създаване и развитие на успешни продукти на културния туризъм, да участват в дискусии за съвременното вписване на културните забележителности в туристическия продукт, представени по време на богатата конферентна програма, реализирана в партньорство с Министерството на туризма.

 

По време на Международното изложение за втори път Велико Търново бе домакин и на Национална среща на Организациите за управление на туристическите райони. Бяха обявени и традиционните награди за участниците в единствения специализиран форум у нас.

 

Наградата за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм получи Община Сливен за представяне на Крепост "Туида". С награда за най-оригинално представяне на събитие бе отличен екипът на Община Берковица, който промотира Северозападния фестивал на духовата музика. За атрактивно представяне на туристическа дестинация наградата на Международното изложение "Културен туризъм" получи Община Златоград. И след четиригодишно прекъсване в експозиционната част на Международното изложение "Културен туризъм" се завърна Община Мездра. Нейният екип получи награда за успешно представяне.

 

Всяка година Организационният комитет на Международното туристическо изложение "Културен туризъм" връчва почетна награда на личност за цялостен принос в развитието на културния туризъм. За 2023 година неин носител е проф. Мариела Модева  – заместник-министър на туризма на Република България. Отличието се присъжда на общественици, представители на научните среди и културните институции, които активно работят за утвърждаването на България като един от центровете на културата и културния туризъм в национален и международен аспект.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени