Почитат с шествие паметта на жертвите на комунистическия режим в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч

От непосилен труд, лишения, зверства и побоища на каменната кариера загиват десетки българи, като по намерените документи починалите са 155, но според оцелели тогава жертвите са много повече

Поклонение-шествие в Ловеч
Поклонение-шествие в Ловеч

С традиционното шествие - поклонение от Ловеч до мястото, където е бил концлагерът "Слънчев бряг", и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на бившата каменна кариера ще бъде почетена паметта на загиналите там по време на комунистическия режим в периода 1959 – 1962 г.

 

Шествието - поклонение в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг" ще тръгне в 10.30 часа от площада пред областна администрация. На мястото на лагера ще се отслужи панихида, ще бъдат поднесени венци и цветя. Шествието се провежда традиционно от 1990 г.

 

Концентрационният лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до март 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим. Без съд и присъда в него попадат стотици политически затворници, противници на комунистическия режим.

 

От непосилен труд, лишения, зверства и побоища на каменната кариера загиват десетки българи, като по намерените документи починалите са 155, но според оцелели тогава жертвите са много повече.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени