Почитат с шествие паметта на жертвите на комунистическия режим в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч

От непосилен труд, лишения, зверства и побоища на каменната кариера загиват десетки българи, като по намерените документи починалите са 155, но според оцелели тогава жертвите са много повече

Поклонение-шествие в Ловеч
Поклонение-шествие в Ловеч Източник: Facebook

С традиционното шествие - поклонение от Ловеч до мястото, където е бил концлагерът "Слънчев бряг", и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на бившата каменна кариера ще бъде почетена паметта на загиналите там по време на комунистическия режим в периода 1959 – 1962 г.

 

Шествието - поклонение в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг" ще тръгне в 10.30 часа от площада пред областна администрация. На мястото на лагера ще се отслужи панихида, ще бъдат поднесени венци и цветя. Шествието се провежда традиционно от 1990 г.

 

Концентрационният лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до март 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим. Без съд и присъда в него попадат стотици политически затворници, противници на комунистическия режим.

 

От непосилен труд, лишения, зверства и побоища на каменната кариера загиват десетки българи, като по намерените документи починалите са 155, но според оцелели тогава жертвите са много повече.

Още от "Ловеч"

Японският посланик приятно изненадан в Ловеч от интереса на учениците към родината му

Той имаше срещи с кмета Корнелия Маринова, посети СУ "Тодор Кирков", където ученици изучават японски език в клуб за занимания по интереси, разгледа Покрития мост и Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров"

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Ловеч участва в тържественото отбелязване на 147 години от Новоселското въстание в Априлци

Кметът на Ловеч подкрепи и идеята на Инициативен комитет за поставяне на паметник на проф. Марко Семов (1939 – 2007), родом от Видима, квартал на Априлци

Прочетете повече прочетете повече

Празникът на Ловеч е наситен с тържествени изяви и концерти

Празникът тази година е посветен на 1160 години от създаването на славянската писменост, на 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 години Люлякови празници и 30 години от обявяване на 11 май за празник на Ловеч

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени