Празникът на домашните сирена ще събере майстори от цялата страна в тетевенското село Черни Вит днес, за да покажат как се съхранява традицията в направата на българското сирене, но и как се пренася тя в бъдещето. Сред основните организатори на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене и изследовател на домашните сирена, възникнали стотици години назад във времето.
Той разказа за БТА, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа на традиционни храни и сирене, дегустации на най-старите сирена, майсторски класове, кулинарни работилници. На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България и Балканите, хляб, мед, вино и др. Гостите ще могат да пробват сирена, приготвени по стари рецепти, както и традиционното за Черни Вит зелено сирене.
Събитието е насочено към хора, които искат да научат повече за българските и световните сирена, старинни ястия и модерни техники в кулинарията. За пръв път публиката ще определи най-добро сирене на празника, което ще бъде наградено. Предвиждат си и майсторски класове по съчетаване на вино и сирене от поречието на река Вит. Тайната за направата на зеленото сирене от Черни Вит ще разкрие самият Цветан Димитров.
Предвидена е и лекция "Архитектура на съвременната кухня и кулинарни пътешествия" с Филип Ондрушек, който в последните 10 години е готвил в над 30 страни. В Черни Вит ще представи тънкостите на австро-унгарската кухня, съобщи Димитров. Част от празника ще бъдат и кулинарни работилници за приготвяне на Белмуж от турлашката кухня, както и на авторски сирена и хляб с квас. Организатори на събитието са също Община Тетевен и кметството в Черни Вит.