Представят японската култура в ловешко училище на 15 септември

Децата и младите хора са в специалния фокус на тазгодишното издание на "Дни на Япония"

 японският посланик г-н Нарахира посети Ловеч на 18 май 2023 г.
японският посланик г-н Нарахира посети Ловеч на 18 май 2023 г. Източник: Община Ловеч

Представят японската култура в ловешко училище на 15 септември Ловеч е сред седемте български града, в които тази година ще гостува инициативата "Дни на Япония". Точно на 15 септември 2023 г., петък, по време на откриването на новата учебна година в ловешкото средно училище "Тодор Кирков"  ще се състои представяне на японската култура и традиции.

 

Децата и младите хора са в специалния фокус на тазгодишното издание на "Дни на Япония", съобщава в. "Аз-буки". За децата ще бъдат демонстрирани различни японски игри като кендама, фукувараи и ками-шибаи. Кендама, например,  е традиционна японска играчка за умения, версия на класическата игра с чаша и топка.

 

Представят японската култура в ловешко училище на 15 септември
Представят японската култура в ловешко училище на 15 септември Източник: Община Ловеч

Ками-шибаи  (хартиена пиеса) е форма на японски уличен театър и разказване на истории, която е преминала през времето и стига до днешното аниме. В двора на ловешкото училище в знак на приятелство пък ще бъдат засадени японски вишни сакура. Дните на японската култура в България се провеждат за 34-ти път, Ловеч е включен за първи път.

 

Дни на японската култура ще има още в София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора, съобщават организаторите от посолството на Япония и клуб "Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай".

 

От общинския пресцентър припомнят, че японският посланик г-н Нарахира посети Ловеч на 18 май 2023 г. Той имаше среща с кмета Корнелия Маринова, посети СУ "Тодор Кирков", където 13  ученици от пети и шести клас  изучават японски език в клуб за занимания по интереси. Навярно това е причината и за предстоящото събитие.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени