Проф. Герджиков: Политическата, ценовата и здравната криза са свидетелство за провала на Радев и служебния кабинет

Проф. Герджиков отново заяви, че очаква Румен Радев на дебат

Проф. Анастас Герджиков, полк. Невяна Митева и кметът на Ловеч Корнелия Маринова
Проф. Анастас Герджиков, полк. Невяна Митева и кметът на Ловеч Корнелия Маринова Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева

Сегашният държавен глава Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет търпят очевиден провал по две основни теми за обществото – здравната криза, чието овладяване беше пропуснато и бяха проспани много месеци, през които трябваше да се действа, и кризата в енергетиката с високата цена на тока. Тези два провала очерта на среща с граждани в Ловеч кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

 

"И двата проблема съществуваха през лятото и още тогава беше ясно, че кризата ще се задълбочи през есента и особено през зимата. Тогава не бяха взети мерки от служебния кабинет, а този, който го назначи – президентът Румен Радев гледаше отстрани и не направи нищо, за да не се задълбочат проблемите. Напротив – повторно гласува доверие и назначи във втория служебен кабинет същия здравен, и същия енергиен министър. Кой тогава носи отговорност за тези два провала? Естествено това е Румен Радев и той не трябва да бяга от отговорност. Организирането на вчерашната среща, по време на предизборната кампания е опит да се демонстрират действия, но тези действия са крайно закъснели и щетите вече са нанесени", заяви проф. Герджиков.

 

Според него е необходима промяна на политиката и смяна на фигурите във властта, защото справянето с кризите изисква бързи и решителни мерки, а не губене на ценно време и панически действия постфактум. Кандидатът за президент отбеляза, че въвеждането на зелените сертификати при нисък процент на ваксинирани със сигурност е постигнало един ефект – създало е напрежение и разделение в обществото. И че подобно решение би било подходящо за държава, в която ваксинираните са например 80 % от гражданите.

 

"Със зелените сертификати управляващите се опитват да наваксат пропуснатото време и да задвижат провалената ваксинация през последните месеци. Това обаче можеше да се случи, ако превантивно бяха насочили усилията си да убедят хората в ползата от ваксините, както и да подготвят болниците за реакция при четвъртата вълна", посочи проф. Герджиков. 


Той припомни също, че при актуализацията на бюджета по никакъв начин не е било отчетено рязкото покачване на цената на тока и не е предвидена помощ за бизнеса. "Плодовете на бездействието на господин Радев берем днес и ще продължим да ги берем още дълго. Доколкото виждам, в обществото има почти пълен консенсус, че мерките, които предвижда служебното правителство по отношение на цените на тока са закъснели и няма да имат желания ефект. Аз също съм част от този консенсус.", коментира проф. Герджиков.

 

Проф. Герджиков и полк. Митева в Ловеч
Проф. Герджиков и полк. Митева в Ловеч Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева

В Ловеч кандидатът за държавен глава отбеляза също, че проблемът с политическата криза може да се реши, ако партиите в следващия парламент постигнат съгласие, за да работят в полза на обществото. Проф. Герджиков припомни, че когато преди месец е започнал да говори за обединение на всички български граждани около каузи и послания, са възприемали думите му като наивен идеализъм. През последните дни обаче подобни тези са започнали да отстояват и други кандидати в битката за президентския пост. 


Проф. Герджиков отново заяви, че очаква Румен Радев на дебат. "Готов съм да сблъскаме тези и да говорим за това, което предлагаме и това, което беше пропуснато до момента, в удобно за Румен Радев време. Имам усещането, че Радев сякаш се страхува от дебат. Нямам обяснение защо това е така, военните не би трябвало да се страхуват да влязат в битка", смята кандидатът за президент. 


Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, заедно с Николай Нанков и Младен Маринов, както и всички кандидати от листата на коалиция ГЕРБ-СДС,  разговаряха с граждани и културни дейци на Ловеч и посетиха катедралния храм "Св.св. Кирил и Методий", средновековната крепост в града и музея "Васил Левски". В програмата на кандидат-президентската двойка за днес са включени и срещи в Плевен и Долна Митрополия. 

 

Още от "Ловеч"

Последни новини

Най-четени