Разширява се обхватът на Центъра за обществена подкрепа в Ловеч

Обхватът на ЦОП от 45 се увеличава на 100 места и се разкриват четири места за кризисно настаняване за деца и семейства

Разширява се обхватът на Центъра за обществена подкрепа в Ловеч
Разширява се обхватът на Центъра за обществена подкрепа в Ловеч Източник: Община Ловеч

Разширява се обхватът на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Ловеч, това стана ясно от съвместна пресконференция на Община Ловеч и сдружение "Граждански инициативи". Събитието стана на 10 януари 2023 г. в клуба на БТА.

 

За дейността говориха кметът Корнелия Маринова и Весела Цанкова, председател на УСт на сдружение "Граждански инициативи - гр. Ловеч", което предоставя социалните услуги. Обхватът на ЦОП от 45 се разширява на 100 места и се разкриват четири места за кризисно настаняване за деца и семейства.

 

Кметът Корнелия Маринова разказа историята на центъра: "Той започна дейност през 2006 г. по проект, продължи до 2008 г., когато стана държавно делегирана дейност с капацитет от 20 места. От януари 2018 г. до септември 2019 г. Община Ловеч реализира проект по ОП "Региони в растеж", чрез който  осигури четири места за кризисно настаняване и разкрити три нови социални услуги. Капацитетът бе увеличен на 45 места. През миналата година депозирахме заявление в Агенцията за социално подпомагане, като поискаме съгласие за увеличаване на местата от 45 на сто, в които и четири места за кризисно настаняване. Получихме съгласие и Общинският съвет се произнесе положително".

 

Същевременно служителите от 10 стават 20. Сега се предвижда да се закупят два автомобила, с които ще се осигури мобилното предоставяне на услугите до всяко едно от населените места на общината. Назначени са и нови социални работници, психолози, логопед, арт терапевт. Ще бъде осигурена и консултативна и здравна подкрепа от детски психиатър и акушер-гинеколог.

 

Весела Цанкова от "Граждански инициативи", посочи, че вече могат регулярно да посещават населените места, където има нужда. Новост е кризисното настаняване, което е насочено към деца и семейства, получили полицейска закрила или изпаднали в риск поради инцидентно настъпило обстоятелство. Настаняването ще е за 30 дни, в които ще се търси възможност за постоянна и сигурна среда на живот.

 

Предвидено е специалисти от ЦОП да осигуряват комплексна социално и психологическа подкрепа. Разкрит е и денонощен "горещ" телефон за кризисно настаняване. Пресконференцията предизвика голям интерес и препълни залата. Присъстваха още председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметът на общината Венцислав Христов, представители на институции и служители.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени