"Ритъмът на България" очаква над 1000 участници в Ловеч

Над 100 самодейни формации и индивидуални изпълнители, автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи

Ритъмът на България в Ловеч
Ритъмът на България в Ловеч Източник: Община Ловеч

Двойното издание  на Национален фолклорен събор "Ритъмът на България" (обявено като 6-то и 7-мо поред) ще се проведе от 22 до 25 септември 2022 г. в Ловеч. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.

 

По традиция на открита сцена в двора на Бившата казармата в центъра на града от четвъртък до неделя ще прозвучат  изпълнения на над 100 самодейни формации и индивидуални изпълнители, автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.

 

Вечерта на официалния празник Ден на независимостта -  22 септември, ще бъде концертът на Христо Косашки и ТФ "Балкански огън". В програмата е включен типично ловешкият обичай "Кумичене", още - обичая "Джамал" от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба, надиграване на най-добрите танцьори и др.

 

Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ "Бяла Анаста 2016", облечени в народни носии, заедно с Представителен общински духов оркестър, през втория ден на събора - петък. Парадът ще завърши с концерт и много общи хора на сцената.

 

За първа година фестивалът дава възможност съставите да се изявят и с  конкурсен характер. Богата и разнообразна е програмата от народни песни и танци. За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни изпълнители: квартет "Славей", Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни.

 

Предвидени са павилиони  майстори на народни занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства,  храна и напитки. Организатори са НЧ "Бяла Анаста 2016", НЧ "Напредък - 1920 г." и Модна къща "Перлита".

 

 ПРОГРАМА:

22.09.2022 , четвъртък

17.00 ч. Откриване,

Фестивална програма: Автентичен фолклор и народни обичаи

19.00 ч. Концерт на Христо Косашки и ТА "Балкански огън"

23.09.2022, петък

17.00 ч. Дефиле и Концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч

19.00 ч. – Концерт на Квартет "Славей"

24.09.2022, събота

10.00 ч. Фестивална  програма с изпълнения на участниците

18.00 ч. – Концерт на  Здравко Мандаджиев

25.09.2022, неделя

10.00 Конкурсна програма- изпълнения на участниците

18.00 – Концерт на Станислава Димитрова – СЪНИ.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени