С гражданско поклонение и военен ритуал отбелязаха в Ловеч 148 години от гибелта на Левски

Утре възпоменателните събития продължават от 8.30 ч. с туристическия поход "По стъпките на Апостола"

С гражданско поклонение и военен ритуал отбелязаха в Ловеч 148 години от гибелта на Левски
С гражданско поклонение и военен ритуал отбелязаха в Ловеч 148 години от гибелта на Левски Източник: Община Ловеч

В Ловеч с гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски продължиха възпоменателните събития по повод на 148 години от гибелта на Апостола. Присъстваха представители на местната и централната власт, на църквата, институции, граждани, които поднесоха венци и цветя.

"Днес, пред най-големия паметник на Васил Левски в България, смe дошли смирени, но и горди. Всяка година, от построяването на този паметник през 1964 г. до днес, ние, признателните потомци, се събираме пред него на тази дата. С какво може да ни помогне Левски? Със своя пример на човек, който знае как се сплотява народ и как се преодоляват трудности. Защото Васил Левски е вярвал, че българите сме народ, който помни и цени всяко сторено добро. Защото добротата спасява. Той е казвал: "Всеки  каквото заслужи, то не му се изгубва...". Затова да не губим паметта си. Да помним всеки човек, който в  трудни времена  подава ръка на ближния", каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

 

"Днес, по традиция сме се събрали на това възвишено място, за да почетем паметта на Васил Левски. Искам да кажа, че той до края на живота си спазваше монашеските обреди, защото монах не е този, който носи черно расо, а този, който носи монашеството в душата си. Човек, който обича Господ, няма как да не обича ближния си. Йеродякон Игнатий – Васил Левски стана идеолог на революцията и запали пламъка в душите на хората, за да пожелаят свободата си. Неговите възгледи за бъдещето на България са не само демократични, но и християнски. Нека взимаме пример от неговата доброта, честност и преданост. Ако не си верен на Господ, няма как да бъдеш верен на и хората", подчерта в словото си  Ловчански митрополит Гавриил.

 

Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника от държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани.  По-рано през деня в кино "Космос" се състоя филмово-театралният спектакъл "Лъвский скок", дело на  д-р Искрен Красимиров, основател на проекта  НЕзабравимата България. Това е първият интерактивен спектакъл, посветен на Васил Левски. Патриотичното филмово-театрално шоу включва откъси от филми за Васил Левски. Зрителите се насладиха на изпълнението на живо на Искрен Красимиров, на екранния образ на Левски, изигран от известния актьор Симеон Владов. "Васил Левски така и не умря, въпреки че отдаде живота си за България…..Той влезе с лъвския си скок за вечни времена в сърцата на всички българи", заяви Искрен Красимиров.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени