С почетна значка на община Ловеч бе удостоен Петко Моянков - природолюбител и писател от село Брестово

Вярвам, че ще продължи да ни радва с нови книги, каза кметът Корнелия Маринова

С почетна значка на община Ловеч бе удостоен Петко Моянков - природолюбител и писател от село Брестово
С почетна значка на община Ловеч бе удостоен Петко Моянков - природолюбител и писател от село Брестово Източник: Община Ловеч

В навечерието на Деня на будителите Петко Моянков (87 г.) бе отличен с почетна златна значка на Община Ловеч заради съхраняване на историческото, битовото и културно наследство. Той е изтъкнат природолюбител, краевед, поет и писател. Значката, заповедта за нея и кошница с плодове бяха връчени лично от кмета Корнелия Маринова в неговия дом в София, тъй като роденият в ловешкото село Брестово трудно се придвижва.

 

Предложението за отличието бе внесено от Радинка Тотева – кметски наместник на Брестово, от настоятелството на местното Народно читалище "Пробуда – 1909 г." и от инициативна група жители от Брестово, които събраха подписка от 50 човека. Петко Моянков  има дългогодишен принос в събирането и съхраняването на уникалното историческо и културно наследство народния край.

 

"Г-н Моянков е човек, който пази своите корени, обича своя роден край и прави всичко според силите си да ги популяризира. Вярвам, че ще продължи да ни радва с нови книги", каза кметът Корнелия Маринова.

 

Инж. Петко Вълков Моянков е роден в село Брестово през 1935 г., завършва гимназия в Ловеч. Работил е в Институт по съобщенията в София, както и  в Машинно-електротехнически институт София. Преподавател е в Института по съобщенията (Колеж по комуникации и пощи). Автор е на книгите "Есенни листа" (поеми за историята на с. Брестово),  2017 г. Петко В. Моянков, трето издание, "Брестово", Историко-етнографски очерк, 2016 г. автори Кирилка Керемедчиева, Петко Моянков, Географски речник на с. Брестово, 2020 г., Диалектен речник на говора в с. Брестово, Ловешко, 2020 г.

 

Диалектен речник
Диалектен речник Източник: Община Ловеч

След пенсионирането си той се отдава на литературата. В момента се работи върху разширено издание на диалектния речник, събрал съм много материали. Издателите поискали да побърза, той като се работи общ диалектен речник в БАН и искали да включат някои думи. Езикът на Брестово е доста различен от този на околните села и това се обяснява с историята, тъй като може би жителите му са пришълци от Търново след падането му под османско владичество.

 

Той си спомня  много добре за детските години в родния край. Като планинар, заедно със съпругата си, е изкачил всички родни планински върхове. Има много хубави спомени за Мусала и срещата с известния биолог и ботаник проф. д-р Стефан Станев. Станев е пословичен изследовател на нашите редки и застрашени растения и ревностен защитник на българската природа.

 

На стената в стаята Петко Моянков пази снимки на  Матерхорн, връх в Алпите, в чието подножие е бил благодарение на дъщеря си. Изглежда върховете продължават да го карат да мечтае…

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени