Шествие в памет на жертвите на комунистическия режим в Ловеч

Шествието ще тръгне в 10:30 ч. от централния площад в Ловеч

Шествие в памет на жертвите на комунистическия режим в Ловеч
Шествие в памет на жертвите на комунистическия режим в Ловеч Източник: СДС

Съюзът на демократичните сили в Ловеч организира  за 35-та поредна година шествие-поклонение до бившия концлагер край града в памет на жертвите на комунистическия режим.

 

Шествието ще тръгне в 10:30 ч. от централния площад в Ловеч, а пред паметната плоча на бившата каменна кариера край града, където е бил лагера ще бъдат поднесени венци и цветя, поясни областният председател на СДС – Ловеч Георги Митев.

 

"Не трябва да забравяме, че там са загинали хора, голяма част от които абсолютно невинни, хора, които  по един или друг начин са имали свои разбирания, свои виждания за бъдещето на страната.  И не  трябва да забравяме, че други хора по най-брутален и най-жесток начин на убивали себеподобни. Нещо, което никога не трябва да се случва в България -  българи да убиват българи. Срам и позор за страната ни!", каза Георги Митев.

 

Лагерът на смъртта наречен "Слънчев бряг" е съществувал между 1959 и 1962 г., като през него без съд и присъда са били въдворени стотици противници на комунистическия режим. От побои, зверства, непосилен труд и ужасяващи условия умират над 150 невинни българи.

 

В доспатското село Барутин ще се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите от Възродителния процес през 1972 година. При смяната на имената тогава са убити две жени, а десетки са ранените. Днес пред паметната плоча на жертвите венци и цветя ще поднесат представители на Централното ръководство на ДПС, депутати, кметове на общини.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени