Социалният министър Деница Сачева даде висока оценка на свършеното в Ловеч

Кметът Корнелия Маринова благодари на държавата за увеличението от 33 % на бюджета за социалните услуги за 2021 година

Социалният министър Деница Сачева и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч
Социалният министър Деница Сачева и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч Източник: Община Ловеч

"Вярвам, че ще продължите да носите с гордост отличието "Социална община" и да сте първенец в социални проекти и социалните услуги. Видяхме, че в условията на коронавируса тези услуги стават  все по-важни. Добрите общини и държави по това се познават – как са развити социалните услуги. Надявам се гражданите да оценяват постигнатото". Това заяви Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, която днес, 1 април, беше гост на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. 


"Понеже ние вярваме, че добрите дела е случват и с помощта на Бог. Нека Ви дава сили и да Ви зарежда с енергия", пожела Корнелия Маринова и подари на министъра на труда и социалната политика плакет с образите на Светите братя Кирил и Методий. Кметът благодари на държавата за увеличението от 33 % на бюджета за социалните услуги за 2021 година.


"За страната увеличението  е даже 45 %,  защото за услугите са 431 млн. лева, което е със 130 млн. лева  повече", допълни Деница Сачева. Градоначалникът на Ловеч информира, че в момента общината предлага 26 социални услуги. От тях 18 са делегирана държавна дейност, 3 местна дейност – домашен социален патронаж, клубове на инвалида, общинско социално жилище и 5 с европейско финансиране.


Общият бюджет за 2021 г. на "Социално осигуряване, подпомагане и грижи" е в размер на 5 282 565 лв., от които 4 451 682 лв. държавно делегирани дейности и 830 883 лв. местни дейности. В сравнение с 2020 г. увеличението е с 133.12 %. Ангажирани са над 260 служители в социалните услуги с национално и местно финансиране. По различни мерки с европейско финансиране в сферата са ангажирани над 70 служители, по Закона за личната помощ са назначени 388 лични асистенти. Или това са 720 служители в социалните услуги. В разговора при кмета участваха още Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч, Мая Василева - заместник-изпълнителен директор на АСП, Валерия Баръмова, началник отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт".


По-късно министър Деница Сачева се запозна с хода на изпълнение на проекта "Оборудване и модернизиране на Домашен социален патронаж в Община Ловеч". Договорът е сключен през януари 2021 г. с Фонд "Социална закрила" за 29 913.60 лв., от които 2991.36  лв. са от бюджета на общината и 26 922.24 лв. от Фонд "Социална закрила". Подменени са масите и столовете в залата за хранене, закупува се оборудване за двете кухненски бази на Домашен социален патронаж в Ловеч и с. Дойренци. Това са два конвектомата за готвене; зеленчукорезачка, фризер, професионални кухненски ножове, съдове за готвене и съдинки за транспортиране на храна. Деница Сачева посети и "Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства". Това е нова социална услуга в бившата Детска ясла № 5 в кв. "Здравец". Сградата сега е основно ремонтирана по ОП "Региони в растеж". Групата бе посрещната от директора Мария Недялкова, която разказа за дейността на центъра.


Министърът на труда и социалната политика имаше възможност и да разгледа социалното жилище за настаняване на уязвими групи в кв. "Гозница", чието изграждане е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Общата стойност на проекта бе 2 129 872.31 лв. През месец март са сключени първите 14 договора за настаняване в общинското социално жилище. С подписване на договора лицата поемат ангажимент да се включат и в социалния пакет от дейности, част от договора за наем, който включва активно търсене на работа, обучение за ограмотяване, придобиване на професионална квалификация. Тук понастоящем се прилагат мерки по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и ОП  "Развитие на човешките ресурси".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени