Спасяват паметник на културата в Община Ловеч

Къщата на Бона Чакърова e включена в списъка с паметниците на културата

Къщата на Бона Чакърова
Къщата на Бона Чакърова Източник: Община Ловеч

Община Ловеч получи правото за безвъзмездно управление върху къщата на Бона Чакърова, съобщиха от пресцентъра на общината. Това стана благодарение доброто взаимодействие между държавата, в лицето на областен управител Ваня Събчева и кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Имотът се намира в АИР "Вароша" на ул. "Д-р Васил Караконовски". 

 

Къщата на Бона Чакърова, включена в списъка с паметниците на културата като обект с национално значение, бе обявена през 2016 година за частна държавна собственост с дадено съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. През годините обаче, имотът не беше ползван по предназначение, поради което тъне в разруха.

 

"Тази къща  трябва да има живот, а не да пустее заключена и изоставена. Ние следваме политика за оживяване на Стария град", заяви кметът на общината Корнелия Маринова. Къщата на Бона Чакърова ще бъде използвана за експониране на над 30 творби на именития художник проф. Теофан Сокеров, чието име вече носи Художествената галерия в Ловеч.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени