Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението "Илинден"

Спектакълът на Биляна Петрова е по мотиви от творби на Пейо Яворов и Димитър Талев

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден
Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден Източник: Община Ловеч

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението "Илинден", което се игра на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост. Това стана точно на Илинден, 20 юли 2022 г., пред многобройна публика под звездите, съобщиха от пресцентъра на общината.

 

Спектакълът на Биляна Петрова е по мотиви от творби на Пейо Яворов и Димитър Талев, централен образ е революционерът Гоце Делчев. Обичаният български воевода се играе от Иван Юруков. Той е познат и обичан актьор от филмите "Дъвка за балончета", "Аве" и сериалите "Мен не ме мислете", "Откраднат живот", "Столичани в повече", а наскоро дебютира и като режисьор с филма "До последния каприз". Освен това се изявява и като музикант в "Терпентина".

 

Иван Юруков споделя, че в своя житейски и творчески път е вдъхновен от образа на Гоце Делчев. Актьорът влага много от себе си в ролята на романтичен бунтар, който увлича след себе си народа. Изповядващ веруюто, че революцията първо става в главите, че Македония не прави разлика между просвета и революция, изпълнителят показва и самотата и обречеността на героя.

 

В обкръжението му са запомнящи се образи на обикновени българи с техните съдби, всичките белязани от робството. Това са бурни и жестоки времена, когато започва Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. С "Илинден" ловешкият театър разширява тематиката за българската народност и романтичния национализъм.

 

В същата линия са заглавия като "Ако няма хубост" по Николай Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев,  "Козият рог" на Кристиана Бояджиева и  "Майстори" на Бойко Илиев. Премиерата на "Илинден" в Ловеч бе на 16 декември 2019 г., а на 20 юли 2022 г. бе последното представление.

 

То завърши с приятна изненада за младата Боряна Бабанова от страна на колегите и публиката, които я поздравиха с аплодисменти за нейния рожден ден.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени