Традиционният Есенен салон за 2022 година в Ловеч - с актуални теми като войната в Украйна

В тазгодишното издание са представени  66 творби на 26 творци

Ловеч
Ловеч Източник: Zonanews

Традиционният Есенен салон за 2022 година в Ловеч предложи редица нетрадиционни творби, който атакуват горещи актуални теми като войната в Украйна. Откриването на експозицията стана на 17 ноември вечерта в Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров". Салонът беше открит от заместник-кмета Венцислав Христов.

 

Той похвали инициативата на директора на галерията Валентин Узунов да спазва традицията, като прави мост между съвременните имена и на художници от миналото, чиито картини виждаме в съседния салон. На отриването присъстваха още Петър Цолов, председател на Общинския съвет в Ловеч, общински съветници, много граждани и ценители на живописта.

 

В тазгодишното издание са представени  66 творби на 26 творци. Това са  произведения на живописта, скулптурата, приложните изкуства, графиката. Тематично салонът обхваща широк кръг от теми и мотиви – от историческите личности, пейзажи и старинни къщи, до информално изкуство и абстракции.

 

Актуалната тема войната на Русия срещу Украйна художникът Николай Добрев вижда като огнено кълбо сред почернели плевели. В горния десен ъгъл на абстрактната картина е отбелязана датата 24.02.2022 г. – началото на агресията. Показани са и творби на украинката Людмила Владимирова, която живее в България от 2008 г. и има семейство в Ловеч. Нейните текстилни творби използват забравения занаят плъстене и неслучайно носят названия като "Трансформации".

 

Най-младият участник в изложбата е Велислава Минкова (24 г.), която алармира за опасностите от пластичните операции и естетични корекции на лицето. Те уж подобрят външния вид, а всъщност загрозяват младостта. С възможностите на фотографията и компютърна рисунка Велислава визуално опровергава ироничните си заглавия - "Скъпа, изглеждаш прекрасно".

 

Впрочем Велислава е дъщеря на известния ортопед д-р Димитър Минков, който също е представен в експозицията с триптих.  В ,,Есенният салон” участват още творци като Тихомир Витков, Валентин Узунов,  Спас Дочев, Веско Велев, Валентин Стойчев и много други.  По традиция експозицията ще може да се види края на годината.

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени